dvodržavno rješenje

Vijeće sigurnosti UN-a osudilo plan širenja izraelskih naselja na Zapadnoj obali

20.02.2023 u 19:09

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti UN-a službenom je izjavom u ponedjeljak osudilo izraelski plan širenja naselja na okupiranom palestinskom teritoriju, pri čemu SAD po prvi puta u zadnjih šest godina nije blokirao takvu inicijativu protiv svog saveznika Izraela

Podrška Washingtona tzv. predsjedničkoj izjavi koju Vijeće sigurnosti od 15 članova mora odobriti konsenzusom, uslijedila je nakon što su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) rekli da neće staviti na glasanje snažnije intonirani nacrt rezolucije o tom pitanju koji je mogao izazvati američki veto.

"Vijeće sigurnosti ponavlja da stalne aktivnosti izraelskih naselja opasno ugrožavaju održivost dvodržavnog rješenja temeljenog na linijama iz 1967.", stoji u izjavi.

"Vijeće sigurnosti izražava duboku zabrinutost i užasnutost izraelskom objavom od 12. veljače", dodaje se.

Nasuprot tome, po nacrtu rezolucije koji je vidio Reuters, zahtijevalo bi se od Izraela da "odmah i potpuno obustavi sve aktivnosti naseljavanja na okupiranom palestinskom teritoriju".

Za usvajanje rezolucije potrebno je devet glasova za, a nijedna od stalnih članica Vijeća sigurnosti (SAD, Rusija, Kina, Francuska i UK) ne smije uložiti veto.

Izraelska vlada sastavljena od nacionalističkih i religijskih stranaka 12. veljače retroaktivno je legalizirala gradnju devet naselja izgrađenih bez vladinog odobrenja, čime je razljutila Palestince koje žele Zapadnu obalu u svojoj budućoj državi.

UAE je poručio kolegama u Vijeću sigurnosti u nedjelju da neće staviti nacrt rezolucije na glasovanje u ponedjeljak "s obzirom na pozitivne razgovore".

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua potom je u ponedjeljak priopćio da Izrael neće odobriti nova naselja na okupiranoj Zapadnoj obali u narednim mjesecima

Američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield rekla je Vijeću sigurnosti kako se UN protivi izraelskoj odluci od 12. veljače.

"Ove jednostrane mjere pogoršavaju napetosti. One štete povjerenju među stranama, potkopavaju izglede za dvodržavno rješenje. Sjedinjene Američke Države ne podupiru te akcije i točka", rekla je.

Thomas-Greenfield opisala je predsjedničku izjavu kao "pravu diplomaciju na djelu" koja pokazuje koliko ozbiljno Vijeće "shvaća ove prijetnje miru".

"Sjedinjene Američke Države pridružile su se drugim članovima ovog Vijeća tražeći od Izraelaca i Palestinaca da poduzmu urgentne i važne mjere za uspostavu mira i poboljšanje kvalitete života svog naroda", dodala je.

U prosincu 2016. administracija američkog predsjednika Baracka Obame bila je suzdržana pri glasanju u Vijeću sigurnosti o rezoluciji kojom se od Izraela traži prestanak izgradnje naselja na Zapadnoj obali.

Suzdržanim glasom omogućeno je usvajanje te rezolucije.

Većina svjetskih sila smatra ilegalnim naselja koja je Izrael izgradio na teritoriju koji je osvojio u ratu sa susjednim arapskim zemljama 1967. godine.

Izrael to osporava pozivajući se na biblijske, povijesne i političke veze sa Zapadnom obalom, kao i sigurnosne interese.