NEMIRNO U POJASU GAZE

Izraelska vojska prekršila primirje, ubijen Palestinac

23.11.2012 u 18:33

Bionic
Reading

Izraelska vojska je u petak u Pojasu Gaze ubila jednog Palestinca blizu granice, što predstavlja prvi test za primirje između Izraela i Hamasa na vlasti u palestinskoj enklavi

Glasnogovornik Hamasa je ukazao na prvo izraelsko kršenje primirja i precizirao da će o tome izvijestiti Egipat, posrednika dogovora.

Jedan dvadesetogodišnjak je ubijen a 19 Palestinaca je ranjeno kada su izraelski vojnici pucali na skupinu poljoprivrednika u jednom selu istočno od Khan Junesa, precizirao je jedan glasnogovornik hitne službe u Gazi.

Svjedoci su rekli da su vojnici pucali sa svog položaja na skupinu Palestinaca, uglavnom poljoprivrednika, koji su išli na svoje farme blizu granice. Vojska je zabranila pristup do graničnog pojasa pod prijetnjom otvaranja vatre.

Vojska je navela da se oko 300 Palestinaca pokušalo približiti sigurnosnoj ogradi. Vojnici su ispalili pucnjeve upozorenja, ali Palestinci su se nastavili kretati i zatim su im pucali u noge, rekla je jedna vojna glasnogovornica. Glasnogovornik Hamasa je rekao da je izraelska vojska pucala u poljoprivrednike koji su se vraćali sa svojih posjeda u graničnoj zoni te da se radi o prvom izraelskom kršenju primirja.

Glasnogovornik Hamasa je rekao da će njegova organizacija pratiti to kršenje preko egipatskog posrednika kako se ne bi ponovilo.