širenje naselja

Izraelska vlada povukla kontroverzan potez, Amerikanci uznemireni

27.06.2023 u 06:23

Bionic
Reading

Izraelska nacionalističko-vjerska vlada odobrila je u ponedjeljak izgradnju oko 5700 dodatnih stambenih jedinica za židovske doseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali, unatoč pritisku SAD-a da se zaustavi širenje naselja koje Washington vidi kao prepreku miru s Palestincima

Planove za gradnju stambenih jedinica u raznim područjima Zapadne obale odobrilo je izraelsko Vrhovno vijeće za planiranje.

Većina zemalja u svijetu naselja izgrađena na zemlji koju je Izrael osvojio u ratu na Bliskom istoku 1967. godine smatra nezakonitima. Njihova prisutnost jedno je od temeljnih pitanja u izraelsko-palestinskom sukobu.

Palestinci nastoje uspostaviti neovisnu državu na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom. Mirovni pregovori u kojima su posredovale Sjedinjene Države zamrznuti su od 2014.

Sjedinjene Države su "duboko uznemirene" ovom odlukom, rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller, dodajući da su američki dužnosnici javno i privatno jasno dali do znanja Izraelu svoje protivljenje potezima koji promiču naselja.

"Širenje naselja potkopava geografsku održivost rješenja o dvije države, pojačava napetosti i dodatno šteti povjerenju između dviju strana", rekao je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

  • +15
Palestinci napadaju Izrael zapaljivim balonima Izvor: EPA / Autor: MOHAMMED SABER

Od stupanja na dužnost u siječnju, koalicija premijera Benjamina Netanyahua odobrila je izgradnju više od 7000 novih stambenih jedinica, najviše duboko na Zapadnoj obali.

U proteklih nekoliko tjedana na Zapadnoj obali došlo je do divljanja mnoštva izraelskih doseljenika u palestinskim gradovima i selima, što je izazvalo međunarodnu osudu i zabrinutost Bijele kuće.