upozorenje iz europe

'Izraelska aneksija dijelova Zapadne obale bit će kobna za mir na Bliskom istoku!'

24.06.2020 u 16:11

Bionic
Reading

Izraelska aneksija dijelova Zapadne obale bit će kobna za nade u mir na Bliskom istoku i mora se spriječiti, ako je potrebno i protumjerama, poručilo je više od tisuću parlamentaraca iz cijele Europe u pismu europskim vladama

Pismo od 23. lipnja, objavljeno u srijedu, potpisalo je 1080 zastupnika u parlamentima 25 zemalja koji izražavaju zabrinutost zbog izraelsko-palestinskog mirovnog plana predsjednika SAD-a Donalda Trumpa. Potpisnici upozoravaju da bi aneksija prekršila međunarodno pravo.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je 1. srpnja odredio za datum početka razgovora o aneksiji unutar vlade, u skladu s Trumpovim planom koji predviđa izraelski suverenitet nad 30 posto Zapadne obale i palestinsku državnost pod strogim uvjetima.

"Takav potez (aneksija) bio bi koban po izglede za izraelsko-palestinski mir i doveo bi u pitanje najosnovnije norme koje određuju međunarodne odnose", stoji u pismu.

"Stjecanje teritorija silom nema mjesta u 2020. godini", rekli su zastupnici, među kojima su i članovi mađarskog i češkog parlamenta, dvije zemlje sklone Izraelu i Trumpovom planu od 28. siječnja. 

Plan nudi priznanje SAD-a izraelskih naselja raštrkanih po Zapadnoj obali i izraelski suverenitet nad dolinom Jordana, području zauzetom u bliskoistočnom ratu 1967. koje Palestinci traže za svoju buduću državu.

Izraelsko-palestinski mirovni pregovori propali su 2014., a Palestinci aneksiju smatraju nezakonitim otimanjem zemlje.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je reklo da naselja krše međunarodni zakon, no Izrael to osporava pozivajući se na biblijske, povijesne i političke veze s tim prostorom.

Europski parlamentarci pozivaju na "srazmjerne posljedice" ako Izrael, koji ima više od 400.000 naseljenika na Zapadnoj obali, provede aneksiju, odnosno možebitne gospodarske, trgovinske i druge sankcije. 

"Izostanak adekvatnog odgovora ohrabrio bi druge zemlje s teritorijalnim zahtjevima", kaže se u pismu.

Netanyahu je odbacio kritike planova aneksije i tvrdi da će širenje izraelskog suvereniteta na židovska naselja na Zapadnoj obali približiti postizanje mira nakon što kritičari shvate da će stotine tisuća naseljenika na tom području ostati tamo po bilo kojem budućem sporazumu. 

Interni dokumenti i Reutersovi intervjui s više od dvadeset diplomata i dužnosnika pokazali su da ne postoji jasna strategija EU-a kako zaustaviti izraelske planove ili kako konkretno odgovoriti na provedbu aneksije.