SVE SPREMNO ZA F-35

Izraelci rade veliki makeover rumunjskih trenažera: Pogledajte što će sve ugraditi u njih

14.01.2024 u 08:53

Bionic
Reading

Iz rumunjske tvornice Avioane Craiova izašao je ovih dana prvi modernizirani školsko-borbeni avion domaće proizvodnje IAR-99SM, namijenjen tamošnjem ratnom zrakoplovstvu. Prema planu, rumunjski piloti koristit će obnovljeni avion za naprednu obuku na lovcima tipa F-16, ranije nabavljenih u Portugalu i Rumunjskoj, ali i za trening na naprednim lovcima F-35, za koje je Bukurešt iskazao interes. Moderniziranu inačicu uvelike je opremila poznata izraelska tvrtka Elbit, a tportal donosi sve preinake

Prema pisanju portala Flight Global, prvi od 10 naprednih mlaznih trenažera IAR-99S, koji će biti modernizirani prema standardu SM za rumunjske zračne snage, ovih je dana izašao iz pogona tvornice Avioane Craiova u Ghercestiju. Portal zamjećuje da modernizirani avion ima shemu boja sličnu onoj koju koriste rumunjski F-16, a koje je Bukurešt u dva navrata nabavio od Portugala i Norveške. Najprije je nabavljeno 17 rabljenih portugalskih 'šesnaestica' dok su prvi F-16 od ukupno 32 naručena stigla iz Norveške u studenom prošle godine.

Rumunjska je u međuvremenu započela proces za najskuplju kupnju u povijesti tamošnjih oružanih snaga, zatraživši odobrenje od parlamenta za pokretanje programa nabavke 32 američka višenamjenska borbena aviona F-35 u vrijednosti od 6,5 milijardi dolara. Program koji je odobrilo Vrhovno vijeće nacionale obrane (CSAT) predviđa dvije runde kupnje F-35 do 2030. godine.

IAR-99SM Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Aldo Bidini

U cijenu je uključena nabava aviona, motora, logistička potpora, usluge obuke pilota i osoblja te simulatora letenja, kao i projektili zrak-zrak i zrak-zemlja. Prema planu, F-35 će zamijeniti ranije nabavljene F-16, kojima će do 2030. isteći resursi, a dok ti najtraženiji avioni današnjice ne dođu u Rumunjsku, budući borbeni piloti obučavat će se na avionima domaće proizvodnje koje će uvelike modernizirati izraelska tvrtka Elbit.

Zasad su javnosti dostavljeni samo ograničeni detalji o modernizaciji, ali videosnimka predstavljanja prvog obnovljenog IAR-99S ukazuje na nadograđeni kokpit koji replicira raspored u stilu F-16, s novim head-up zaslonom i višenamjenskim zaslonima koje je osigurao Elbit Systems.

Elbit je imenovan kao podizvođač na projektu SM sklapanjem ugovora vrijednog 27 milijuna dolara te potpisanog u prosincu 2020. Naknadni ugovor zaključen s rumunjskim ministarstvom obrane iz ožujka 2023. pokriva ugradnju virtualnog sustava avionike za obuku te niza sustava za navigaciju i aktiviranje oružja.

Pojedini izvori sugeriraju da Elbit isporučuje napredni paket avionike instaliran na podatkovnoj sabirnici MIL-STD-1553B. Taj paket, koji uključuje komunikaciju, navigaciju, identifikacijske sustave i konfiguraciju kokpita, sličan je onome na nedavno umirovljenom rumunjskom MiG-21 Lancer R i nabavljenim F-16, a poslužit će i za obuku na F-35 kad stignu. Uz to, IAR-99SM ima videosustave te sustave za ispitivanje.

Komunikacijski sustavi uključuju VHF i UHF komunikaciju, govorni interkom i IFF transponder. Sustavi leta pak uključuju VOR/ILS komunikaciju, odnosno navigacijsku pomoć većeg dometa koja pruža radijalne informacije te komunikaciju za instrumentalno slijetanje. Tu je i oprema za mjerenje udaljenosti (DME), automatski tragač smjera (ADF), Northrop Grummanov inercijski navigacijski sustav, kao i Trimbleov GPS sustav.

Izvor: Društvene mreže / Autor: TVR Craiova

Prema navodima stručnjaka, Elbit se pobrinuo i za ugradnju virtualnog sustava obuke koji omogućuje, na temelju sustava podatkovne veze, simulaciju paljbe i sposobnosti zračne borbe s dva ili više zrakoplova. Od ugrađenih protumjera valja istaknuti komplet za elektroničko ratovanje temeljen na prijamniku Elisra za upozorenje radara i kapsuli za elektroničke protumjere, kao i raspršivaču mamaca. I ovi sustavi su integrirani preko podatkovne sabirnice MIL-STD-1553B, s time da prijamnik radarskog upozorenja detektira prijetnje pulsirajućim Dopplerovim radarom, a radar s kontinuiranim valovima omogućuje identifikaciju prijetnji usporedbom karakteristika signala s bazom podataka o prijetnjama.

Ranije je planirano da 10 IAR-99S bude moderniziran na standard SM do svibnja ove godine, ali je taj ciklus poremetila pandemija covida, pa je reprogramiran i bilježit će određena kašnjenja u isporuci. Rumunjsko ministarstvo obrane ističe da će ulaganje Bukurešta u modernizaciju omogućiti da ažurirani avioni IAR-99SM služe dodatnih 10 do 15 godina, pripremajući pilote za aktualne F-16 i planiranu buduću flotu F-35A Lockheed Martina.

Treba istaknuti da inventar rumunjskih zračnih snaga uključuje i devet lakih jurišnih aviona IAR-99C Soim (sokol), sposobnih izvršavati zadaće bliske zračne potpore i izviđanja, a za koje također postoje planovi o modernizaciji.