NIJE SIGURNO

Izrael zabrinut zbog susreta Obame i Rohanija

24.09.2013 u 13:02

Bionic
Reading

Izrael je u utorak izrazio zabrinutost zbog mogućeg susreta američkog i iranskog predsjednika, ocjenjujući da Teheran traži pomirbu sa svjetskim silama, ali samo kao smicalicu da nastavi s razvojem svog nuklearnog programa

Nova iranska vlada se na godišnjoj Općoj skupštini UN-a, koja zasjeda do 2. listopada, želi prikazati kooperativnom i susretljivom, pristavši na međunarodne pregovore o nuklearnom pitanju na kojima bi se sastali iranski ministar vanjskih poslova i američki državni tajnik John Kerry.

Kako tvrde američki dužnosnici, ovotjedni sastanak između predsjednika Baracka Obame i novog iranskog predsjednika Hasana Rohanija je moguć, što bi bio prvi susret šefova država dviju zemalja u 34 godine.

Na upit hoće li doći do rukovanja između Obame i Rohanija, ministar u izraelskoj vladi Yuval Steintitz je na UN-ovom forumu u New Yorku kazao: 'Nadam se da ne. Ne znam'.

Izrael vidi smrtnu prijetnju u iranskoj nuklearnoj bombi, za koju tvrdi da će biti dovršena za nekoliko mjeseci, ali možda i prije ukoliko svjetske sile odustanu od sankcija i ustuknu pred mogućnošću vojne akcije protiv Teherana kao zadnje mogućnosti.

Steintitz je izrazio nadu da će cijeli svijet, posebice SAD, na novi iranski pristup odgovoriti, 'OK, lijepo je vidjeti osmijehe, čuti novu retoriku, ali sve dok ne promijenite ponašanje i učinite prave ustupke glede nuklearnog programa, gospodarske sankcije će se nastaviti i, ukoliko se pokaže potrebnim, njima će se pridružiti i vojna prijetnja'.

U suštoj suprotnosti s bivšim šefom države Mahmudom Ahmadinedžadom, predsjednik Rohani je u ponedjeljak u UN-u poručio da želi prikazati 'pravo lice Irana kao kultivirane zemlje predane miru'.