JAČANJE NEPRIJATELJSTAVA

Izrael zabrinut zbog posjeta Erdogana Egiptu

12.09.2011 u 13:54

Bionic
Reading

Turski premijer Tayyip Erdogan sastat će se u ponedjeljak u Kairu s egipatskim vojnim vlastima, što će pomno promatrati Izrael čije su tradicionalno dobre veze s dvjema muslimanskim zemljama u posljednje vrijeme uzdrmane

Erdogan će nakon Egipta posjetiti Libiju i Tunis, zemlje koje su poput Egipta svrgnule dugogodišnje vladare, tijekom turneje kojoj je cilj osnažiti utjecaj Turske u regiji.

Egipat se dugo smatrao vodećim glasom arapskog svijeta, no turski je utjecaj naglo porastao njezinim gospodarskim jačanjem i deklariranom politikom u regiji, osobito prema Izraelu, koja je naišla na odobravanje brojnih arapskih zemalja.

Ankara je protjerala izraelskog veleposlanika zbog spora oko prošlogodišnjeg upada izraelskih komandosa na humanitarni brod za Gazu kada je poginulo osam Turaka.

Egipat je prošloga mjeseca najavio da će povući veleposlanika iz Tel Aviva nakon što su petorica egipatskih graničara ubijena kada je Izrael napao militante na egipatskom teritoriju za koje je tvrdio da su Palestinci.