EKO POŠILJKA

Izrael u Hrvatsku šalje 380 milijuna radioaktivnih muha

05.12.2014 u 12:53

Bionic
Reading

Izrael će u Split dostaviti oko 380 milijuna mediteranskih voćnih muha steriliziranih zračenjem koje bi trebale smanjiti populacije ovih štetočina u našim voćnjacima

Sredozemna voćna muha Ceratitis capitata napada i oštećuje preko 240 biljnih vrsta. Odrasla muha je žutosmeđe boje, sa žutim poprečnim prugama na prozirnim krilima. Duga je četiri, pet mm, a raspon krila joj je između osam i 11 mm. Ličinka je blijedožute boje, zašiljena tijela dugog sedam mm. Prvenstveno napada voćne vrste čiji su plodovi mekane i slatkaste konzistencije kao što su agrumi, smokve, breskve i nektarine. Čini ogromne štete na plodovima koji kroz 10-ak dana potpuno propadaju i gube na tržišnoj vrijednosti.

Muhe koje nam šalje Izrael sterilizirane su u radioaktivnim jedinicama kompanije Bio-Bee koje se nalaze na kibucu. Kompanija se bavi ekološkim, nekemijskim suzbijanjem nametnika kojim se smanjuje uporaba pesticida. Larve mušica prskaju se radioaktivnim spojem kako bi postale neplodne. Na mrežnoj stranici Bio-Fly, koja je podružnica Bio-Bee, piše da je osnovana kako bi razvijala biološka rješenja za problem Mediteranske muhe i drugih štetočina pomoću tehnike sterilizacije insekata (SIT).

Zaštita voća od voćne muhe dosta je teška. Dobra preventivna mjera u manjim voćnjacima je sakupljanje i uništavanje napadnutih, otpalih plodova čime se smanjuje zaraza. U praksi se najčešće koriste kemijski pripravci, no u nekim zemljama u novije vrijeme postignuti su izvrsni rezultati ispuštanjem sterilnih mužjaka u prirodu koji konkuriraju normalnim mužjacima pa se populacija naglo i dugoročno smanjuje. No da bi bilo učinka, odnos sterilnih prema normalnim mužjacima mora biti 25:1.

U Neretvanskoj dolini u nekim je godinama zbog muhe znalo propasti i do 30 posto mandarina. No posljednjih godina sterilizirane su muhe postale vrlo popularne. One se po poljima mandarina i riječnim rukavcima raspršuju čamcima pomoću cijevi koje nalikuju vodenim topovima. Sterilizirani mužjaci ubrzo nakon raspršivanja brojčano nadjačaju domaće i postupno ih potpuno zamijene. Iako se mogu pariti, sterilizirani mužjaci ne mogu začeti potomke pa tako nema ni larvi koje su najodgovornije za uništavanje mandarina i drugih agruma. Crvljivost mandarina smanjuje se i do 75 posto. 2010. zbog pošasti voćnih muha u Neretvanskoj dolini stradalo je oko trećine uroda.