WALL STREET JOURNAL

Izrael špijunirao pregovore SAD i Irana?

24.03.2015 u 13:55

Bionic
Reading

Izrael je špijunirao pregovore između Teherana, SAD-a i pet velikih svjetskih sila o iranskom nuklearnom programu, izvijestio je u utorak Wall Street Journal.

Izrael je brzo opovrgnuo informacije američkog dnevnika, ocijenivši ih "suprotnima istini".

Po dnevniku koji citira američke dužnosnike, izraelska operacija sastojala se u infiltriranju u rasprave i sastavljanju dosjea kako bi se spriječilo prihvaćanje uvjeta sporazuma tijekom pregovaranja.

Izrael je uspio pribaviti informacije s povjerljivih američkih briefinga od informatora i diplomatskih kontakata u Europi, po izvorima koje citira američki dnevnik.

Bijelu kuću je više od špijunaže iritirala činjenica da je Izrael dijelio te povjerljive informacije s američkim zastupnicima kako bi spriječio podršku sporazumu o iranskom nuklearnom programu kojemu se protive brojni republikanci.

"Jedna je stvar da se SAD i Izrael međusobno špijuniraju. Druga je kad Izrael krene krasti tajne od SAD-a i da ih na preslušavanje američkim zastupnicima kako bi potkopali američku diplomaciju", piše Wall Street Journal citirajući visokog američkog dužnosnika.

U Izraelu je ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman ustvrdio da je "taj članak suprotan istini".