NAPETO SLAVLJE

Izrael slavi 62. obljetnicu osnivanja

20.04.2010 u 16:34

Bionic
Reading

Izraelci u utorak slave svoj Dan neovisnosti, obilježavajući 62. obljetnicu stvaranja države Izrael. Izraelski predsjednik Shimon Peres priredio je u utorak u rezidenciji u Jeruzalemu primanje kojemu su nazočili premijer Benjamin Netanyahu, ministar obrane Ehud Barak i drugi dužnosnici te 120 vojnika s posebnim zaslugama, piše izraelski dnevni list Haaretz

Peres, koji će tijekom popodneva primiti i članove diplomatskog zbora, primio je čestitke stranih predsjednika, među kojima i američkoga predsjednika Baracka Obame, ruskoga Dmitrija Medvedeva, turskoga Abdullaha Guela i egipatskog Hosnija Mubaraka.

Obama je u poruci naglasio 'nepokolebljiv angažman Sjedinjenih Država u izraelskoj sigurnosti i zajednički cilj stvaranja trajnoga mira'.

Egipatski je predsjednik naglasio potrebu 'pokretanja mirovnoga procesa na Bliskom istoku kako bi se prekinulo nasilje i prolijevanje krvi'.

Slavlja su počela već u ponedjeljak navečer vatrometima, plesovima, obiteljskim izletima, prenosi AFP.

Stotine tisuća Izraelaca proslavile su 62. obljetnicu osnutka države u nacionalnim parkovima, dok su oni koji su ostali u velikim gradovima mogli promatrati nadlijetanje zrakoplova izraelske vojske ili parade ratne mornarice duž sredozemne obale. Usto, izraelska je vojska za posjetitelje otvorila brojne baze.

Tisuće policajaca i vojnika razmještene su diljem zemlje, dok je Zapadna obala od ponoći pod strogom blokadom, zbog straha od atentata.

No, nazočnost vojske bila je mnogo diskretnija nego prethodnih godina, a napetosti manje uočljive.

Izrael svoje neovisnost slavi prema hebrejskom kalendaru, a godine 1948, kada je proglašena neovisnost, to je bilo 14. svibnja.