komemoracije

Izrael se na Dan sjećanja prisjeća palih vojnika i žrtava terorizma

08.05.2019 u 13:03

Bionic
Reading

Izrael se u srijedu zaustavio uz zvuk sirene na dvije minute obilježavajući kao i svake godine Dan sjećanja na pale vojnike i žrtve terorizma

Kada su u 11 sati prijepodne počele zavijati sirene, pješaci su se zaustavili na ulicama, automobili su stali, a vozači i putnici izišli su iz vozila kako bi odali počast.

Mnogi Izraelci počast su odali posjetom vojnim grobljima širom zemlje, gdje se održavaju komemoracije.

Prema ministarstvu obrane, ukupno je 23.741 osoba ubijena u neprijateljskim akcijama od 1860., kad su se Židovi prvi put usudili živjeti izvan jeruzalemskoga Staroga grada.

Taj broj obuhvaća vojnike ubijene u ratovima - u borbama koje su izbile prije te kad je Izrael proglasio državu 1948., do rata u Gazi 2014., ali i ljude ubijene u napadima ekstremista proteklih godina.

Dan sjećanja, koji se prema židovskoj tradiciji održava od zore do zore sljedećeg dana i obilježen je u hebrejskom kalendaru, trebao bi završiti u srijedu navečer, kada počinju svečanosti za izraelski 71. Dan neovisnosti.

Izrael tradicionalno obilježava svoj Dan neovisnosti tjedan dana nakon nacionalnog Dana sjećanja na holokaust - što simbolizira ponovno rođenje iz pepela nacističkog genocida nad europskim Židovima - i odmah nakon Dana sjećanja na pale vojnike, podsjetnik da je za državu plaćena cijena.