TReći DAN NASILJA

Izrael i militanti iz Gaze nastavljaju razmjenu raketa dok broj mrtvih raste

05.05.2019 u 10:48

Bionic
Reading

Raketa ispaljena iz Gaze ubila je izraelskog civila, a dva palestinska napadača poginula su u izraelskom zračnom napadu u nedjelju, trećeg dana prekograničnih neprijateljstava.

Na jugu Izraela, nedaleko od Gaze, oglašavale su se sirene zračne uzbune i Izraelci su cijele noći trčali u skloništa dok su presretačke rakete gađale projektile na nebu. Izraelska policija je priopćila da je jedan od projektila ispaljen iz Gaze pogodio kuću u gradu Ashkelonu i ubio muškarca.

Izraelsko bombardiranje Gaze natjeralo je Palestince u skloništa. Palestinski Islamski džihad priopćio je da su dvojica njegovih pripadnika ubijena u izraelskom napadu prije zore.

Egipatski i UN-ovi posrednici, zaslužni za postizanje primirja u prijašnjim valovima nasilja, rade na sprječavanju daljnjih neprijateljstava.

Zadnje nasilje izbilo je u petak kada je snajperist palestinskog Islamskog džihada pucao na izraelske vojnike i pritom ranio dvojicu, po izraelskoj vojsci. Izrael je odgovorio zračnim udarom u kojemu su ubijena dva militanta Hamasa, koji kontrolira Gazu.

Još dvojica Palestinaca, koji su prosvjedovali nedaleko od granice, ubijeni su istoga dana, rekli su palestinski dužnosnici.

Hamas i Islamski džihad od subote su ispalili više od 400 raketa na izraelska sela i gradove, priopćila je vojska. Izrael je odgovorio tenkovskim granatama i zračnim udarima na oko 200 meta u Gazi.

  • +9
Sukob Izraelaca i Palestinaca u pojasu Gaze Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Netanyahu naredio nastavak silovitih napada u Gazi

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u nedjelju da je naredio vojsci da nastavi sa silovitim napadima na militante u Gazi.

"Jutros sam naredio IDF-u (izraelske obrambene snage) da nastave sa silovitim napadima na teroriste u Pojasu Gaze i također sam dao naputak da se snagama oko Pojasa Gaze pošalje pojačanje u vidu tenkovskih, topničkih i pješačkih snaga", rekao je Netanyahu koji također obnaša dužnost ministra obrane.

Raketa ispaljena iz Gaze ubila je izraelskog civila u nedjelju a dva palestinska napadača poginula su u izraelskom napadu.

Ovo je najozbiljnija prekogranična eskalacija nasilja studenoga i nema nikakvih znakova da se razmišlja o primirju.

Hamas i Islamski džihad od subote su ispalili više od 400 raketa na izraelska sela i gradove, priopćila je vojska.

Izrael je odgovorio tenkovskim granatama i zračnim udarima na oko 200 meta u Gazi.