'zelene propusnice'

Izrael potpuno ukida covid propusnice

17.02.2022 u 13:27

Bionic
Reading

Izrael je u četvrtak potpuno ukinuo “zelene propusnice” što je nastavak trenda ukidanja mjera protiv covida-19 s obzirom na to da je broj novozaraženih već danima u stabilnom padu

“Zelene propusnice” odnosno covid-potvrde koje dokazuju da se osoba cijepila, preboljela covid-19 ili je negativna na testu, već su u Izraelu bile djelomično ukinute 4. veljače. Od tada su ostale na snazi još samo za neke javna mjesta, kao što su noćni klubovi i velike dvorane za slavlja.

Omikron, vrlo zarazna varijanta koronavirusa, dosegla je u Izraelu vrhunac krajem siječnja kada je zabilježeno rekordnih i do 85.000 novozaraženih dnevno. Nakon toga je taj broj počeo opadati i u srijedu je bila 21.000 zaraženih.

“Val je prošao”, rekao je izraelski premijer Naftali Bennett na početku rasprave o stanju pandemije sa zdravstvenim dužnosnicima. U istom obraćanju obavijestio je javnost da se zelene propusnice potpuno ukidaju.

Izraelski je premijer rekao da će roditelji i dalje morati testirati svoju djecu dva puta tjedno te da će i dalje biti potrebni negativni testovi za posjet domovima za starije osobe.

Tijekom prethodnog vala koronavirusa, Izrael je uveo politiku pod nazivom “Živjeti s covidom”, što je omogućilo odvijanje gospodarskih aktivnosti, iako su neke djelatnosti svejedno bile teže pogođene. Škole su uglavnom bile otvorene, unatoč tome što je nastava bila često prekidana zbog slučajeva zaraze ili izolacije kod zaposlenika i učenika.

Iako je omikron izazvao manje teških slučajeva bolesti i manje smrtnih slučajeva od prethodnih sojeva, veliki porast broja zaraženih stvorio je značajan pritisak na zdravstveni sustav, što se negativno odrazilo i na kvalitetu zdravstvene skrbi.

Neki su znanstvenici kritizirali tamošnju vladu zbog ublažavanja mjera tijekom prošlog mjeseca umjesto da se poduzme ograničenja kako bi se širenje omikrona usporilo.

Izrael je, na svojih oko 9,4 milijuna stanovnika, imao 3,5 milijuna slučajeva koronavirusa od početka pandemije i nešto više od 9700 smrtnih slučajeva. Neki stručnjaci procjenjuju da je možda i polovica stanovništva bila zaražena omikronom.