RAZORUŽATI HAMAS

Izrael postavio uvjete za mir

06.01.2009 u 12:00

Bionic
Reading

Izraelska vojska ušla je u ponedjeljak navečer dublje u Pojas Gaze gdje se vode žestoki sukobi s naoružanim pripadnicima Hamasa, unatoč diplomatskim naporima međunarodne zajednice da se prekinu oružane operacije i nasilje

GAZA - Glasnogovornik izraelske vojske, brigadni general Avi Benayahu rekao je u intervjuu prikazanom na izraelskoj televiziji da izraelske snage prodiru kroz lokacije s kojih Hamas raketira židovsku državu u blizini granice Gaze i Izraela te da gerilci trpe velike gubitke.

Predstavnici izraelske vojske kažu da su se u jednoj od prvih većih topničkih bitaka invazije Hamasovci sukobili s Izraelcima u Shajaiyehu, krcatom predgrađu grada Gaze

Ti predstavnici vojske koji žele ostati anonimni rekli su da su Izraelci pritvorili 80 Palestinaca, među kojima su neki možda i pripadnici Hamasa. Neki od njih prevezeni su u Izrael na ispitivanje, javlja Associated Press. U borbama su poginula i tri izraelska vojnika, a najmanje 20 ih je ranjeno kad je na njih greškom ispaljena tenkovska granata, priopćila je u utorak izraelska vojska.

Vojni glasnogovornik je rekao da je posada jednog tenka greškom otvorila vatru na zgradu u sjevernom dijelu Pojasa Gaze ne znajući da su je već zauzeli izraelski vojnici. Četvorica od ranjenih su u teškom stanju. Informacija o smrti vojnika je objavljena s nekoliko sati zakašnjenja kako bi se prije toga obavijestile njihove obitelji, priopćila je vojska.
Do ovog incidenta izraelska strana je priznala smrt jednog svog vojnika od početka kopnenih borbi protiv Hamasovih boraca.

Ta se operacija zasad bavi sjevernim dijelom Pojasa Gaze i borbe se vode oko Beit Hanouna, a grad Gaza opkoljen je, ali vojska još nije ušla u nj.

HUMANITARNA KRIZA

Dok se na terenu gine, diplomatska aktivnost s ciljem zaustavljanja sukoba ne jenjava, a i raste zabrinutost zbog humanitarne krize u opkoljenoj Gazi.

Humanitarna kriza koja je pogodila Gazu izaziva rastuću zabrinutost, rekao je UN-ov dužnosnik za humanitarne operacije John Holmes.

On je novinarima u sjedištu UN-a u New Yorku rekao kako vjeruje da civili čine najmanje 25 posto od oko 500 osobaubijenih u borbama, a da je zdravstveni sustav u Gazi u kritičnom stanju zbog više od 2.500 ranjenih.
Holmes je dodao da na području Pojasa Gaze ima'sve manje pitke vode, hrane, lijekova i ostalih potrepština'.

IZRAEL POSTAVIO UVJET ZA MIR

Izrael je postavio ključni uvjet za prekid vatre u pojasu Gaze priopćivši da neće pristati na primirje sve dok u njega ne budu uključene odredbe koje će spriječiti naoružavanje Hamasa.

'U osnovi bilo kakvog dogovora mora biti odredba koja će spriječiti Hamas da nagomilava oružje. To je ključno pitanje', izjavio je Mark Regev, glasnogovornik izraelskog premijera u odlasku Ehuda Olmerta

Regev je rekao da je to bila Olmertova poruka u razgovorima s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyem u ponedjeljak navečer. Sarkozy, koji se nalazi na mirovnoj turneji po Bliskom istoku, sazvao je sastanke s izraelskim i palestinskim čelnicima s ciljem hitnog postizanja primirja u pojasu Gaze.

Hamas, koji krijumčari oružje u Pojas Gaze kroz tunele ispod granice s Egiptom, iskoristio je prijašnje šestomjesečno primirje da udvostruči domet svojih raketa sa 20 kilometara na 40 kilometara, rekao je Regev.

'Ni pod kojim okolnostima nećemo pristati na novo primirje koje će im omogućiti (Hamasu) da povećaju svoj domet na 60 kilometara i da onda rakete padaju na rubove Tel Aviva', istaknuo je.