ŽELJEZNA KUPOLA

Izrael podigao proturaketni štit kod Jeruzalema

09.09.2013 u 10:45

Bionic
Reading

Izraelska vojska podigla je nadomak Jeruzalema sustav proturaketne obrane, tzv. Željeznu kupolu (Iron Dome), u sklopu priprema za mogući napad SAD-a na Siriju. Iako videosnimka Associated Pressa pokazuje da je proturaketni štit postavljen u nedjelju poslijepodne, izraelska vojska još uvijek je bez komentara

U međuvremenu je neimenovani izraelski dužnosnik u nedjelju izjavio za Reuters da će SAD o napadu na Siriju obavijestiti Izrael nekoliko sati prije njegovog početka, a izraelski ministar obrane Moshe Ya'alon rekao da će svaka američka odluka o Siriji imati utjecaja na događaje u Izraelu.

Ovo je prvi put da je proturaketni štit aktiviran u blizini Jeruzalema, piše izraelski Haaretz. Štit podignut u nedjelju četvrti je dio proturaketnog sustava koji je trenutno na snazi u Izraelu - ostali su nedavno podignuti u Gush Danu kod Tel Aviva, na sjeveru Izraela, u blizini Haife, i u Galileji.

Vjerojatnost napada na Izrael još je uvijek niska, ustvrdio je jedan visokorangirani dužnosnik izraelske vojske prošle srijede, dodajući da su obrambeni sustavi spremni za mogućnost da će napadom na Siriju Izrael postati meta raketnih napada.

'Iako je vjerojatnost takvog scenarija niska, imamo odgovornost pripremiti se za sve scenarije da bismo zaštitili naše građane', rekao je izraelski dužnosnik.

Prošlog četvrtka premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da je Izrael spreman.

'Ukoliko itko pokuša nauditi izraelskim državljanima, izraelska vojska snažno će uzvratiti', rekao je Netanyahu. Premijer je dodao da je vojska odlučila podići dodatne sustave Željezne kupole iako se ne očekuje da će Sirija napasti Izrael.

Željezna kupola dosad je presrela stotine raketa koje su na Izrael ispalili članovi Hamasa iz Pojasa Gaze.