ODBAČENO PRIMIRJE

Izrael ostvario najkrvaviji pohod u 40 godina

31.12.2008 u 12:35

Bionic
Reading

Hamas je u srijedu raketama zasuo izraelski grad Beershebu a izraelska je vlada francuski prijedlog o 48-satnom primirju kako bi se u Pojas Gaze dostavila humanitarna pomoć nazvala nerealnim

GAZA - Diplomati tvrde da se najsmrtonosniji konflikt u Gazi u posljednja četiri desetljeća približava vrhuncu nakon četiri dana sukoba u kojemu je poginulo 385 Palestinaca i 4 (četiri) Izraleca.

"Francuski prijedlog ne sadrži nikakva jamstva da će Hamas obustaviti raketiranje i krijumčarenje", kazao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Yigal Palmor.

Diplomatski napori bez rezultata

"Nije realno od Izraela očekivati da jednostrano prekine paljbu kad nema mehanizma koji bi jamčio prestanak raketiranja i terora od strane Hamasa", dodao je. Drugi je izraelski dužnosnik kazao da bi Francuska mogla unijeti promjene u svoj plan.

Strane sile su povećale pritisak na obje strane da zaustave neprijateljstva a izraelski dužnosnici su dali do znanja da nisu potpuno odbacili francuski prijedlog već da su spremni za izmjene.

Politički komentatori predviđaju da će širenje zone Hamasovih raketnih napada u koju spada i Beersheba, a koja je 40 kilometara udaljena od Pojasa Gaze, dodatno razbjesniti javnost te da to sigurno neće pridonijeti prestanku izraelaskih zračnih napada.

Općinske vlasti u Beershebi u Negevu, nakon što su u utorak navečer na taj grad pale prve granate, zabranile nastavu. Jedna je granata pogodila upravo školu ali je bila prazna.

U srijedu je izraelsko zrakoplovstvo u Gazi napalo krijumčarske tunele na granici Gaze i Egipta te urede Hamasa u gradu Gazi. U tom je napadu poginuo palestinski bolničar.

Dan žalosti u Libanonu i Egiptu

U Libanonu je u srijedu proglašen dan žalosti zbog izraelskih zračnih udara na Pojas Gaze a u Egiptu su otkazana brojna društvena događanja i slavlja zbog pogibije 374 Palestinaca, javljaju agencije.

Zastave su u Libanonu spuštene na pola koplja a vladine institucije su zatvorene u znak solidarnosti s palestinskim žrtvama u Gazi, javlja dpa. U utorak je libanonska vlada odobrila hitnu humanitarnu pomoć u vrijednosti od milijun dolara i pozvala na održavanje izvanrednog summita arapskih zemalja.

Egipatsko ministarstvo kulture otkazalo je novogodišnje slavlje zbog tragedije Palestinaca u Gazi a isto je učinilo i ministarstvo informiranja. Tako je otkazan popularni koncert u Operi i koncert slavnog libanonskog pjevača Assija Hilanija kao i sva društvena događanja u državnoj režiji, ističe AP.

Egipat se inače našao na udaru kritika u regiji zbog, kako se tvrdi, "suučesništva" u pogibiji Palestinaca.