svima dostupno

Izrael od sutra cijepi protiv koronavirusa sve iznad 16 godina

03.02.2021 u 15:42

Bionic
Reading

Izraelsko ministarstvo zdravstva najavilo je u srijedu da će od četvrtka omogućiti cijepljenje protiv koronavirusa svim građanima starijim od 16 godina

Po riječima glasnogovornika jedne od četiriju organizacija za zaštitu zdravlja (HMO), Meuhedeta, iz ministarstva je stigla preporuka po kojoj će se "u svijetlu jučerašnje procjene situacije" u zemlji "od sutra vjerojatno početi cijepiti sve dobne skupine".

Ministarstvo je u priopćenju preporučilo da se, iako će cjepivo biti dostupno svima, ipak posebna pažnja usmjeri na one starije od 50 godina kao i na one koji ne mogu napustiti svoje domove.

Cjepivo je trenutno dostupno svima s 35 i više godina, kao i tinejdžerima između 16 i 18 godina, kako bi im se omogućilo polaganje ispita.

U Izraelu je više od 3,2 milijuna ljudi dobilo prvu dozu cjepiva, a preko 1,9 milijun je već dobilo i drugu dozu.

Unatoč tome i zatvaranju zemlje na nacionalnoj razini, brojke vezane uz zarazu koronavirusom i dalje su visoke.

Ministarstvo je u srijedu objavilo da je u zadnja 24 sata zabilježeno 7919 novih slučajeva zaraze.

Iako Izrael trenutno ima najveći broj cijepljenih na broj stanovnika, potražnja za cjepivom nedavno je pala, navodi Dpa pozivajući se na službene izvore.

Dužnosnici za ustrajno visoku stopu zaraze optužuju mutacije virusa.

No u zemlji je bilo i ozbiljnih kršenja mjera zatvaranja, a u nekim slučajevima i neuspjeha u provođenju propisanih mjera.