veliki napredak

Kosovo uspostavlja odnose s Izraelom, otvorit će veleposlanstvo u Jeruzalemu

01.02.2021 u 19:09

Bionic
Reading

Europsko i većinski muslimansko Kosovo u ponedjeljak je uspostavilo diplomatske odnose s Izraelom na virtualnoj svečanosti i otvorit će svoje veleposlanstvo u Jeruzalemu. Od kolovoza 2020. Izrael je sklopio više sporazuma o normalizaciji odnosa s arapskim državama, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom, Sudanom i Maroko, ali te zemlje nisu priznale Jeruzalem za glavni grad Izraela.

U sklopu razmjene međusobnih priznanja, Izrael je službeno priznao Kosovo, neovisno od Srbije od 2008., kao neovisnu državu i tako se pridružio većini zapadnih zemalja, ali ne i Srbiji, Kini i Rusiji.

"Danas pišemo povijest, uspostavljamo diplomatske odnose između Izraela i Kosova. Prvi puta u povijesti diplomatski odnosi su uspostavljeni putem Zooma", izjavio je izraelski ministar vanjskih poslova Gabi Ashkenazi.

Zbog pandemije covida-19 posljednjih dana izraelske vlasti zatvorile su granice i zračne luke

Uz to što je u ponedjeljak priznalo Izrael, Kosovo je priznalo i Jeruzalem kao glavni grad Izraela i službeno tražilo da ondje otvori svoje veleposlanstvo sljedećih mjeseci. 

"Jutros sam primio vašu molbu da otvorite veleposlanstvo u Jeruzalemu koju sam prihvatio", rekao je Ashkenazi.

"Kosovo je dugo čekalo uspostavu diplomatskih odnosa s Izraelom, Otvaramo novo poglavlje u povijesnim vezama naših dviju zemalja koje su prošle dug i težak put kao narodi prije nego su postale države", izjavila je kosovska ministrica vanjskih poslova Meliza Haradinaj-Stublla.

Ali "danas Izrael postaje 117. zemlja koja je priznala neovisnu i suverenu Republiku Kosovo", izjavila je ministrica iz Prištine tijekom te svečanosti koju su pratili i visoki američki dužnosnici.

Taj sporazum je omogućila podrška Sjedinjenih Država , a Washington je podržavao kosovsku borbu za neovisnost.

Dva glavna bulevara Priština nose imena bivših predsjednika Billa Clintona i Georgea W. Busha. Jedna ulica nosi ime pokojnog sina predsjednika Bidena, Beaua, koji je kao vojnik bio na Kosovu nakon rata protiv srpskih snaga.

Sporazum Izraela i Kosova u rujnu u Washingtonu spomenuo je tadašnji američki predsjednik Donald Trump u sklopu gospodarskih pregovora s Srbijom.

"Izraelsko priznanje Kosova jako muči Srbe", priznao je u nedjelju Dan Oryan, direktor sekcije "Balkana" u izraelskom ministarstvu vanjskih poslova, preciziravši da izraelske tvrtke već ulažu na Kosovu, iako još nisu bili uspostavljeni službeni diplomatski odnosi.  

Sporazum s Izraelom također predviđa da Kosovo prizna libanonski šijitski pokret Hezbolah za "terorističku organizaciju".

Kosovo se tako pridružuje Njemačkoj koja je u svibnju zabranila svaku aktivnost te organizacije na svom teritoriju, odgovorivši na davno traženje Izraela, koji optužuje taj pokret, blizak njegovom iranskom neprijatelju da ga pokušava destabilizirati.