ZORNO UPOZORENJE

Izrael na pragu drugog vala koronavirusa, pogledajte što su činili u razdoblju 'zatišja'

17.06.2020 u 11:29

Bionic
Reading

Epidemija koronavirusa u Izraelu u uzlaznoj je putanji već gotovo tri tjedna, od jednoznamenkastih brojki novooboljelih krajem svibnja do jučerašnjih 258 novih slučajeva zaraze. Broj zaraženih naglo je porastao otkako su u svibnju olabavljene mjere te su otvorene škole i ugostiteljski objekti, a zaposlenici su se vratili na svoja radna mjesta. Tada su, u jeku vala vrućine, bile napučene i izraelske plaže

Nastavi li se širenje aktualnim tempom, broj oboljelih mogao bi se udvostručiti za desetak dana, tvrde stručnjaci. U najgorem razdoblju početkom travnja bilo je i po više od 700 zaraženih dnevno. Prof. Siegal Sadetzki iz izraelskog ministarstva zdravstva upozorio je u utorak kako se čini da je Izrael na početku drugog vala koronavirusa. Prema službenom izvješću, piše dnevni list Haaretz, recentan porast incidencije bolesti obuhvaća mnoge gradove i podsjeća na izbijanje zaraze u ožujku.

  • +13
Plaže u Tel Avivu polovicom svibnja Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI

Ipak, uočljive su neke razlike. Većina novozaraženih su mlađe osobe, neke od njih bez ikakvih simptoma, a porast broja pozitivno dijagnosticiranih poklapa se s velikim porastom broja testiranih zahvaljujući novom ministru zdravstva Yuliju Edelsteinu. Također, iako je postotak pozitivnih testova povećan s oko jedan na jedan i pol posto, to je i dalje znatno manje nego u ožujku, kada je taj postotak bio preko pet posto. Još uvijek nema ni dramatičnih promjena u pogledu najranjivijih skupina i kritično bolesnih, iako je posljednjih dana porastao broj onih čije je stanje postalo ozbiljno, kao i broj bolesnika priključenih na respirator.

Trenutno je postotak starijih osoba među novooboljelima prilično nizak, što može biti i objašnjenje za skroman porast broja teško oboljelih pacijenata. Izraelski stručnjaci još uvijek su podijeljeni oko razvoja epidemije; neki smatraju da je riječ o prirodnoj posljedici popuštanja mjera i naglog otvaranja svih škola, bez ikakvih ograničenja ili nadzora. Po njihovom mišljenju, daljnje širenje bolesti još uvijek se može zauzdati informativnom kampanjom i uvođenjem mjera socijalne distance. No drugi, poput Sadetzkija, pribojavaju se da je riječ o skoku u visoku incidenciju bolesti, što će suočiti vladu s dilemom o pooštrenju mjera. Premijer Benjamin Netanyahu međutim komunicira s javnošću o koronavirusu tek onoliko koliko je to nužno, dok se na društvenim mrežama obračunava s državnim tužiteljima, sudovima i medijima.

Podsjetimo, Izrael je u utorak odobrio korištenje protuvirusnog lijeka remdesivir za liječenje pacijenata oboljelih od koronavirusa, a dan ranije Netanyahu je najavio da će zbog naglog porasta novozaraženih prestati popuštanje mjera. Škole su već tjednima nanovo zatvorile svoja vrata za učenike, nakon što se zaraza proširila među učiteljima i mnogim obiteljima sa školskom djecom. Izrael ima oko devet milijuna stanovnika te gotovo 20.000 zaraženih i više od 300 umrlih od posljedica Covida-19.