RASIZAM PREMA ETIOPLJANIMA

Izrael mijenja zakone o kontracepciji imigranata

28.01.2013 u 20:51

Bionic
Reading

Izraelsko ministarstvo zdravstva je naredilo da se kontraceptivna sredstva više ne propisuju imigrantima bez njihova odobrenja, nakon informacija prema kojima su Etiopljanke bile obvezne primiti kontraceptivne injekcije

Te optužbe su objavljene u prosincu u reportaži o padu nataliteta među Etiopljanima. Migranticama je prijetilo uskraćivanje prava imigracije u Izrael ako odbiju kontraceptivne injekcije prije dolaska.

Udruga za građanska prava u Izraelu (ACRI) je zatim tražila objašnjenja od ministarstva zdravstva koje je ovog tjedna objavilo pismo u kojem precizira da se kontraceptivna sredstva ne bi trebala prepisivati bez izričitog pristanka pacijenta.

Ministarstvo traži od liječnika da ne obnavljaju recepte za Etiopljanke i druge žene koje iz raznih razloga ne razumiju posljedice tog tretmana. Glasnogovornik ACRI Marc Grey je ocijenio da to pismo predstavlja važno priznanje postojanje te pojave.

'Bitno je osigurati da preporuke i procedure predviđene tim pismom budu primijenjene kako bi se dosadašnji postupci odmah prekinuli', dodao je.

Stoljećima su etiopski židovi su bili odsječeni od drugih židovskih zajednica. Židovske vjerske zajednice u Izraelu su se dugo oklijevale izjasniti židovima. Prema izraelskim medijima stopa nataliteta među doseljenicima etiopskog porijekla je u deset godina pala za 20 posto.

Više od 120.000 etiopskih židova danas živi u Izraelu, od koji je 80.000 rođeno u Africi.

Tijekom 1980.-ih i posebice 1990.-ih Izrael je organizirao dva pothvata povrata u domovinu i omogućio 35.000 ljudi da se nastane u Izraelu. Pridošlice su naišle na ogromne kulturološke razlike i diskriminaciju u izraelskom društvu.