PROPALESTINSKI AKTIVISTI

Izrael izbacio 65 putnika iz zrakoplova

08.07.2011 u 22:16

Bionic
Reading

Izrael je u petak naredio deportaciju najmanje 65 putnika zrakoplova u dolasku zbog sumnje da su propalestinski aktivisti i spriječio stotine drugih da se ukrcaju na letove za Tel Aviv

Glasnogovornik izraelske policije Micky Rosenfeld je rekao da je više od 300 ljudi u petak bilo ispitano pošto su doletjeli u Tle Aviv i dobilo dopuštenje za ostanak te da se ispituju drugi koji su doputovali kasnije.

Nakon što je Grčka zaustavila flotilu koja je ovog mjeseca trebala doploviti u Pojas Gaze prosvjedujući protiv izraelske blokade te enklave, prosvjednici su se mobilizirali kako bi se okupili u zračnoj luci Ben-Gurion kod Tel Aviva u znak prosvjeda protiv izraelskog ograničavanja ulaska na okupiranu Zapadnu obalu.

Stotine propalestinskih aktivista također su spriječeni da polete za Izrael sa stranih aerodroma nakon što je Izrael zrakoplovnim tvrtkama rekao da određenim osobama s popisa putnika neće biti dopušteno ući u zemlju.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je aktiviste nazvao provokatorima a njegova vlada, iz straha da bi strani simpatizeri mogli osnažiti palestinske skupove, naredila oštre mjere navodeći kao razloga zabrinutost za javni red u glavnoj izraelskoj zračnoj luci Palestinci nemaju svoju zračnu luku te je najizravnija veza iz inozemstva za Zapadnu obalu preko aerodroma Ben-Gurion koji se nalazi 10 kilometara od Zapadne obale.

Po izraelskom listu Yedioth Ahronoth vlada je europskim zrakoplovnim tvrtkama dala popis od 342 osoba za koje se sumnja da su aktivisti te će biti vraćeni s aerodroma Ben Gurion na trošak zračnih prijevoznika. 'Možemo potvrditi da se u zrakoplove u Europi nije ukrcalo oko 200 osoba', rekao je Rosenfeld.

Ranije je policija uhitila šestero Izraelaca koji su prosvjedovali protiv zabrane ulaska u zračnoj luci Ben-Gurion. Jedna Izraelka je vikala 'Slobodna Palestina' dok su je odvodili s terminala.

Palestinski organizator Mazen Qumsieh je rekao da su se neki potencijalni posjetitelji odali navodeći 'Palestinu' kao svoje odredište umjesto da su izraelskim službenicima za imigraciju rekli da su hodočasnici, kako čine mnogi turisti. 'Mi nismo tražili da to učine', rekao je Qumsieh i doado da je zadovoljan publicitetom koji je akcija dobila.