IRANSKA OSVETA

'Izrael će požaliti zbog napada na Siriju'

05.02.2013 u 10:46

Bionic
Reading

Visoki iranski dužnosnik prilikom posjeta Damasku u ponedjeljak izjavio je kako će Izrael požaliti zbog najnovije 'agresije' na Siriju te je dodao kako bi cijeli muslimanski svijet trebao biti spreman za obranu Sirijaca, piše časopis Time

Saeed Jalili, šef iranskog Vijeća za nacionalnu sigurnost, također je kazao kako Iran podržava svaku inicijativu za dijalog između predsjednika Bašara Al-Asada i njegovih protivnika za okončanje građanskog rata u Siriji, ali je inzistirao da se svi razgovori održe u sirijskom glavnom gradu Damasku, piše Time.

Jalili je razgovarao s novinarima na tiskovnoj konferenciji u Damasku na kraju trodnevnog posjeta Siriji.

'Baš kako su zažalili zbog agresije od 33 dana, 22 dana i osmodnevnog rata, tako će danas cionistički režim požaliti zbog agresije protiv Sirije', rekao je Jalili, pozivajući se na posljednje ratove između Izraela i libanonske militantne skupine Hezbollaha i palestinske skupine Hamas.

Izraelski borbeni zrakoplovi pogodili su mjesto u blizini sirijske prijestolnice Damaska prošlog tjedna, a cilj izraelskih raketa zemlja-zrak, kako kažu Amerikanci, navodno je bio Hezbollah.

Izrael nije službeno potvrdio da su njegovi zrakoplovi napali objekt za vojno istraživanje, ali njegove namjere su neupitne. Tijekom 22 mjeseca dugog građanskog rata u Siriji, izraelski čelnici opetovano su izrazili zabrinutost da bi oružje moglo pasti u ruke neprijateljskog Hezbollaha.

Već godinama Izrael tvrdi kako Asad i Iran naoružavaju Hezbollah, protiv kojeg se Izrael borio u ratu 2006.

Iran je sirijski najbliži regionalni saveznik i Jalili je obećao stalnu potporu svoje zemlje Asadovom režimu.

'Islamski svijet neće dopustiti agresiju na Siriju', rekao je Jalili.

'Sirija stoji na prvoj crti obrane islamskog svijeta protiv cionističkog režima... Islamski svijet mora pokazati reakciju na izraelsku agresiju', dodao je Jalili.

Jalili, međutim, nije rekao na koji način će Izrael požaliti zbog svog napada ni kako će islamski svijet braniti Siriju.

'Mi smo govorili od početka sirijske krize da je jedina stvar koja može pomoći u rješavanju krize nacionalni dijalog u Siriji', rekao je Jalili.

'Rekli smo i da terorizam, nasilno ponašanje i ubijanje nevinih ljudi ne može biti korak prema obrani prava sirijskog naroda', dodao je Jalili.