PROGRAM ZA TERORISTE

Izrada usisivača kao povratak mentalnom zdravlju

11.07.2013 u 22:08

Bionic
Reading

Khalid Sheikh Mohammed, kojeg se smatra jednim od organizatora napada 11. rujna, iz CIA-inog zatvora u Rumunjskoj prije desetak godina uputio je jedan neuobičajeni zahtjev, javlja AP. Naime, kao diplomirani inženjer, htio je sastaviti novi tip usisivača

CIA je u međuvremenu potvrdila da je zahtjev odobren, a kuriozitetna priča iz života zatvorenika podsjetila je nanovo javnost na uvjete zatočeništva optuženika za terorističke napade. Naime, kako Mohammed nije dosad imao pravo na suđenje, u CIA-inom je interesu da im zatvorenici ostanu mentalno stabilni, u slučaju eventualnog sudskog procesa.

No zbog metoda kojima je cilj bio psihološki 'poremetiti' zatvorenike, otvoreno je pitanje koliko će biti efikasan plan njihovog povrataka mentalnoj stabilnosti, makar i kroz izradu novog usisivača. Mohammed je, naime, bio podvrgnut ekstremnim metodama ispitivanja za vrijeme boravka u zatvoru u Poljskoj. Tako su ga održavali neprekidno budnim do 180 sati, a prošao je i 183 puta kroz ispitivačku metodu 'waterboardinga' (simuliranja utapanja). Nagrade, u obliku čokoladica Snickers, dobivao je zbog odavanja podataka o Al Kaidi.

Mnogi zatvorenici nisu najbolje prošli nakon ispitivanja. Tako su ostali pripadnici Al Kaide iskusili niz mentalnih poremećaja. Ramzi Binalshibh, primjerice, pati od shizofrenije, a Ans al-Nashiri od depresije i PTSP-a. 'Poznato je da bilo kakav tip produženog boravka u zatvoru, a posebice u uvjetima koji su opisani u medijima, može imati snažan učinak na mentalno stanje zatočenika', izjavio je Thomas Durkin, bivši Binalshibhov civilni odvjetnik.

Nakon što je prebačen u zatvor u Rumunjskoj, Mohammed je imao pravo na knjige u sklopu programa uravnoteženja. No službenici CIA-e su redovito pregledavali svaku stranicu kako si zatvorenici ne bi međusobno prenosili šifrirane poruke. Tako su uhvatili Mohammeda kako pokušava prenijeti poruku ostalim zatvorenicima da ne govore o kuriru Osame bin Ladena.

Mohammed je inače diplomirao inženjerstvo na Sveučilištu u Sjevernoj Karolini 1986, a može se samo nagađati, prenosi AP, je li izrada skica za novi usisivač imala kakve skrivene motive. Nije, naravno, objavljeno koliko je napredovao 'projekt usisivač' (sve i da takav projekt postoji, skice su zaštićene zbog interesa nacionalne obrane), a Mohammed je 2006. prebačen u zaljev Guantanamo, gdje boravi i danas.

Njegov vojni odvjetnik istaknuo je tek da se radi o 'iznimno inteligentnoj osobi' te je dodao da bi ikakvo otkrivanje njegovih inženjerskih planova izložilo američku vladu i njene građane velikoj opasnosti.