Prvobitna zajednica

'Iznimna društvena opasnost': Zbog 23 kune manče ugostitelju opalili ogromnu kaznu

12.02.2020 u 20:51

Bionic
Reading

"Inspektori iz Ministarstva financija pronašli su 23 kune viška u novčaniku konobara koji radi u restoranu mog hotela. Uskoro sam na ime tvrtke dobio kaznu od 20.100 kuna, a meni, kao odgovornoj osobi, odrezali su novčanu kaznu u iznosu od 5.100 kuna. Sveukupno 25.200 kuna, što je tisuću puta više od utvrđenog 'viška' u novčaniku", u nevjerici je za Glas Istre ispričao, kako piše taj dnevnik, vrlo uspješan i ugledan poduzetnik iz Novigrada

Sve se to dogodilo u poznatom obiteljskom hotelu s četiri zvjezdice, koji je ovjenčan brojnim priznanjima i nagradama u kategoriji malih hotela na Jadranu.

"Prošle su jeseni inspektori obilazili ugostiteljske objekte u našem gradu i obavljali svoj redovan nadzor kontrole naplate prometa u kafićima i restoranima. Tako su došetali iznenada i do mog hotela i zavirili u novčanik konobara koji je radio u jutarnjoj smjeni. Budnom oku inspektora nije promakao spomenuti višak u novčaniku, a konobar je pokušao objasniti da je to napojnica, odnosno "manča", što je uredno zavedeno i u zapisniku", rekao je poduzetnik Glasu Istre.

U obrazloženju Ministarstva financija - Carinske uprave i njezine službe za nadzor iz Pule između ostaloga piše da je "…ovo tijelo uzelo osobito u obzir kao otegotnu okolnost da se u konkretnom slučaju radi o počinjenju djela prekršaja iznimne i očite društvene opasnosti kojim se izravno podriva stabilnost i temeljni smisao uređenja poreznog sustava s izravnim društveno štetnim konzekvencama za stabilnost ukupnog poreznog sustava Republike Hrvatske… Temeljem članka 76. stavka 1. Prekršajnog zakona uz primjenu članka 192. stavaka 6. Općeg poreznog zakona od poreznog obveznika oduzima se imovinska korist ostvarena počinjenjem prekršaja u iznosu od 23 tisuće kuna."

"Trideset godina sam u poduzetništvu, zapošljavam stotine radnika i osvajao sam prestižne nagrade za rezultate rada. Stoga mislim da su trebali provjeriti status moje firme i pokazati malo poštovanja, pronaći i olakotne okolnosti. Mogli su mi poslati opomenu, kulturnu obavijest, a ne ovako rigoroznu kaznu", kaže razočarani ugostitelj.

Kaže da u inozemstvu postoji uzus ostavljanja napojnice u raznim uslužnim djelatnostima. U SAD-u, primjerice konobar 'manču' mora prijaviti i ona je oporeziva.

"Svugdje na Zapadu je to regularno i kulturno je ostaviti manču, samo bi se mi u Hrvatskoj furali na mondeni život, a živimo u prvobitnoj zajednici", kaže ugostitelj za Glas Istre.