lovreć-zagreb

Nosić dobila više od sto tisuća kuna nezakonito? Plaćali smo ju kao načelnicu, a to nije smjela biti

06.02.2020 u 17:48

Bionic
Reading

Iako neće morati vratiti cijeli iznos kredita subvencioniranog od strane države s obzirom da je ipak bila prijavljena u stanu koji je kupila u Zagrebu preko poticaja za mlade, HDZ-ovoj načelnici općine Lovreć Aniti Nosić prijeti vraćanje više od sto tisuća kuna. To je iznos neto plaća koje je primala otkako se prijavila u Zagrebu, a kao načelnica je morala imati prebivalište u Lovreću. Ministar uprave Ivan Malenica je izjavio da će upravna inspekcija obaviti nadzor

Naime, iz MUP-a je u Ministarstvo graditeljstva stigla potvrda da Nosić ima prijavljeno prebivalište u spornom stanu u Zagrebu od prosinca 2018. Dakle, Nosić je ipak bila prijavljan u stanu za koji je dobila subvencionirani kredit.

No, prema Zakonu o lokalnim izborima njoj je mandat načelnice trebao prestati onog trenutka kad je odjavila prebivalište u Lovreću.

Unatoč tome, Nosić je i dalje načelnica općine u Imotskoj krajini, iako ima prebivalište u Zagrebu. Za tu je dužnost, kako stoji u njezinoj imovinskoj kartici, primala plaću od 7.400 kuna.

Kuća u kojoj živi načelnica Lovreća Anita Nosić Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

To bi značilo da joj je protuzakonito iplaćeno 14 plaća, od prosinca 2018. do veljače 2020. Riječ je o iznosu od oko 103 tisuće kuna neto ili 150 tisuća kuna bruto.

'Da, čim se odjavi prebivalište, prestaje mandat po sili zakona. U ovom neobičnom slučaju je onda upitno i sve što je potpisala i plaću koju je primala kao načelnica', izjavio je za 24sata profesor upravnih znanosti Ivan Koprić.

Malenica: Upravna inspekcija će obaviti nadzor

Ministar uprave Ivan Malenica je izjavio da će upravna inspekcija obaviti nadzor, a ako se utvrdi da je zaista došlo do promjene prebivališta, njezin će mandat načelnice općine prestati po sili zakona.

'Mandat čelniku jedinice lokalne samouprave prestaje po sili zakona prijavom prebivališta izvan jedinice lokalne samouprave, odnosno u ovom slučaju ako upravna inspekcija utvrdi da je ona prijavila prebivalište izvan jedinice lokalne samouprave', objasnio je.

Rekao je da Nosić prima naknadu za posao načelnice u svojoj općini te da će upravna inspekcija utvrditi što slijedi.