čeka se ročište

Apsurd hrvatskog sustava: Dom za starije kojem je zabranjen rad i dalje radi. Sve je prema zakonu

08.02.2020 u 20:37

Bionic
Reading

Nakon otkrića HRT-a, nastavlja se priča o obiteljskom domu iz Strmca Stubičkog u kojem je i dalje 20-ak štićenika, iako mu je rad zabranjen u rujnu prošle godine. Za institucije dom kao da ne postoji. Inspekcija Ministarstva demografije čeka rješenje Upravnog suda, Državni inspektorat ne kontrolira djelatnost skrbi o starijim osobama, županija ga, nakon zabrane rada, nema na popisu obiteljskih domova. Sve prema zakonu

Obiteljski dom za starije i nemoćne osobe Gospočić ima zabranu rada, a i dalje ima stanare. Koliko njih i u kojim uvjetima žive, ni danas novinari HRT-a nisu uspjeli saznati.

Smatraju da imaju pravo raditi do završetka postupka. Tvrdi da nitko od štićenika nije htio napustiti dom i da uvjeti smještaja nisu nehumani. Kako je moguće da se dom briše s popisa domova s licencom, da se zabrani rad, i da se ne provjeri gdje su korisnici?

Resorno ministarstvo demografije skriva se iza pokrenutog postupka na Upravnom sudu i odbija dodatni komentar. Nemamo ni jasnog odgovora znači li postupak pred Upravnim sudom da je odluka o zabrani rada ništetna. Čemu onda uopće izricati zabranu rada?

Tko kontrolira potpuno nelegalne domove? Državni inspektorat lopticu vraća na Ministarstvo. Dozvole za obiteljske domove izdaje županija. No oni, nakon odluke Ministarstva, više nemaju Dom Gospočić na popisu domova.

U Stubičkim Toplicama nerado govore o domu u susjedstvu, samo iznose primjedbe o stanju u društvu i staračkim domovima. Dom Gospočić, čini se, nevidljiv je i za Upravni sud. Kako tvrde u domu, još nije održano ročište.