ministar graditeljstva

Horvat: Obnova je kompleksan posao i dugo će trajati. Vanđelić? S njim više nemam potrebu komunicirati preko medija

18.10.2021 u 10:55

Bionic
Reading

Gost Novog dana N1 televizije bio je ministar graditeljstva Darko Horvat te je govorio o izmjenama Zakona o obnovi

“Mi ćemo tijekom sutrašnjeg dana proći sve saborske odbore, u srijedu je plenarna sjednica do kraja koje je moguća intervencija kroz amandmane. Vlada će u četvrtak zasjedati vrlo rano, nakon sjednice Vlade krenula bi procedura analize pristiglih amandamana i očekujem da sjednici sljedeći četvrtak verifikaciju amndamna koje ćemo prihvaćati i onda sljedeći petak glasanje. Siguran sam da će velika većina saborskih zastupnika potvrditi koncept. Pa nakon toga objava u Narodnim novinama pa nakon toga primjena novih pravila ponašanja. To je jedan obiman i zahtjevan posao”, rekao je Horvat za N1.

Priznaje da je obnova spora, no kaže da je to kompliciran posao.

“Proces niti je jednostavan niti je lak. Rekli smo da će to trajati izvjesno vrijeme. Ono što nas je zateklo u nekim mjestima, općinama pa i u Zagrebu, nije jednostavno za raszriješiti. Mogu se složiti sa svima koji kažu da relativno dugo traje, ali probali smo s jednim kocneptim smatrajući da je stanje na terenu uređenije nego što smo ga zatekli, ovaj novi model imat će puno manje kamena spoticanja i siguran da će polučiti puno, puno dužu dinamiku”, rekao je Horvat.

Puno je prašine diglo podizanje pragova javne nabave. Iz oporbe kažu da je to “plodno tlo za korupciju”.

“Ti pragovi su i danas definirani u direktivi temeljem koje je konstruiran Zakon o javnoj nabavi uz Hrvatskoj. Ispod toga svaka zemlja određuje svoja pravila ponašanja, tako ćemo i mi – prag od 200.000 kuna dižemo na gotovo milijun i prag od 500.000 kuna na 39 milijuna kuna. Ne zato da bismo nekome pogodovali, nego da bismo hrvatskim poduzetnicima koji se javljaju u procesu obnove maksimalno olakšali ovaj administrativni posao. Sve nabave iznat 200.000 i 500.000 kuna bit će od početka biti vidljivi u elektroničkom oglasniku javne nabave. Sve će biti transparentno i vidljivo svima”, rekao je Horvat.

  • +4
Damir Vanđelić i Darko Horvat Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Žalbe, koje su dosad usporavale javne nabave, će i dalje postojati, ali će rokovi biti kraći te će se na taj način sve ubrzati, rekao je Horvat. Komentirao je i obnovu nelegaliziranih objekata.

“Ne možete prolaziti pokraj nelegaliziranih objekata i praviti se da oni ne postoje. Mi ćemo u javnom interesu konstrukcijski obnoviti sve što se jednog dana može legalizirati. Probali smo identificirati zbog čega danas na potresu pogođenom području imamo 25.000 praznih košuljica gdje su građani podnijeli zahtjev za legalizacijom, ali nikad nisu napravili projekt izvedenog stana, prijavni list, geodet nije bio angažiran da napravi snimku objekta temeljem čega bi se objekt mogao upisati u katastar. U ovom trenutku inzistirati na tome da ti građani, da tih 25.000 košuljica pretvorimo u tzv. postojeće objekte, mislim da je jednostavno na terenu neizvedivo. Mi u segmentu konstrukcijske obnove tim ljudima saniramo konstrukciju, što je ustvari oko 50 posto ukupnog troška objekta. Oni koji će ići nakon konstrukcijske obnovi ići prema cjelovitoj, ostaje financirati građanima”, rekao je.

Komentirao je i svoj odnos sa šefom Fonda za obnovu Damirom Vanđelićem.

“Jasna poruka hrvatskoj javnosti, kolega Vanđelić već to sve zna, svih pet sugestija Fonda je ugrađeno tako da smatram da nakon ovih izmjena Zakona nema više bilo kakvog razloga za bilo kakvu komunikaciju preko medija. Ako imamo što reći, ako smo nešto zaboravili, želimo unaprijediti sustav, Ulica Republike Austrije 20, Ministarstvo je adresa na kojoj se to može riješiti”, zaključio je Horvat.