ARHITEKTI O IZMJENAMA

Izmjene GUP-a omogućit će Zagrebu da diše

27.11.2013 u 16:17

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor rekao je kako na sutrašnjoj skupštinskoj sjednici očekuje da će vladajući i opozicija jednoglasno prihvatiti prijedlog odluke o izradi izmjena i dopuna Generalnoga urbanističkog plana (GUP) Zagreba i Sesveta, jer je 'to najbolje pripremljena odluka o izmjenama i dopunama GUP-a otkad postoji ova skupština'

Kosor je na konferenciji za novinare rekao kako su u izradi prijedloga izmjena i dopuna GUP-a Zagreba i Sesveta uz gradske zastupnike sudjelovali i predstavnici Društva arhitekata Zagreb (DAZ) te je svoje pozitivno mišljenje dalo i Ministarstvo graditeljstva.

Naglasivši važnost te odluke podsjetio je kako više od četiri godine nije bilo izmjena i dopuna GUP-a, jer je postojao sukob između skupštinske većine i gradonačelnika Milana Bandića, kao predlagatelja.

'Najviše su patili grad Zagreb, građani i svi oni koji su u prostoru htjeli nešto raditi, a nisu mogli', kazao je Kosor. Naglasio je da će nakon skupštinske odluke u ožujku ili travnju krenuti javna rasprava o izmjenama i dopunama GUP-a Zagreba i Sesveta.

Predsjednik DAZ-a Teo Budanko rekao je da su tijekom rada uspjeli velik broj zahtjeva građana za izmjenama GUP-a transformirati u tematske cjeline, i gradske stručne službe su ih unijele u polazišne ciljeve za izradu izmjena i dopuna GUP-a.

Dodao je da će se daljnji detalji i pojedinačni zahtjevi građana rješavati u okviru javne rasprave.

Podsjećajući kako je zadnji GUP nastao 2003, Budanko je rekao da je jedan od zaključaka radne skupine bio, kada prođu ove izmjene i dopune, da će se trebati početi ozbiljno razmišljati o novom GUP-u. 'GUP-u koji će u sebe inkorporirati Savu kao cjelinu, pitanje što ćemo s prugom, rekonstrukciju Donjeg grada, Zagrebačko sveučilište, infrastrukturna pitanja i slično', istaknuo je.

Budanko je kazao i da će sadašnje izmjene i dopune GUP-a omogućiti Zagrebu da diše u idućem periodu.