britanski Stručnjaci upozoravaju

Izgubili ste osjetilo mirisa i okusa? Odmah u samoizolaciju: To bi mogao biti znak da ste pozitivni na koronavirus

23.03.2020 u 09:30

Bionic
Reading

Grupe liječnika preporučuju testiranje i izolaciju za osobe koje izgube sposobnost mirisa i okusa, čak i ako nemaju druge simptome, piše New York Times

Majka zaražena koronavirusom nije mogla osjetiti miris pune pelene svog djeteta. Kuhari koji obično mogu imenovati svaki začin u restoranskom jelu odjednom ne mogu osjetiti miris curryja ili češnjaka. neki se pak žale da ne mogu osjetiti miris šampona ili neugodan miris koji za sobom ostavljaju mačke.

Anosmija, gubitak mirisa, i ageuzija, popratni smanjeni osjećaj okusa, pojavili su se kao svojevrsni znakovi bolesti uzrokovane koronavirusom, piše The New York Times.

U petak su britanski liječnici, pozivajući se na izvještaje kolega širom svijeta, pozvali odrasle osobe koje izgube osjet mirisa da se odmah izoliraju na sedam dana, čak i ako nemaju druge simptome. Podaci na kojima liječnici baziraju svoje stavove prilično su ograničeni, ali sad se počelo puhati i na hladno.

'Želimo podići svijest da je ovo znak infekcije i da se svatko tko razvije gubitak osjeta mirisa treba samoizolirati', napisala je Claire Hopkins, predsjednica Britanskog rinološkog društva. 'To bi moglo pridonijeti usporavanju prijenosa zaraze i spasiti živote.'

Ona i Nirmal Kumar, predsjednik društva britanskih otorinolaringologa, pozivali su zdravstvene radnike da koriste osobnu zaštitnu opremu prilikom liječenja bilo kojeg pacijenta koji su izgubili čulo mirisa i savjetovali ih da obustave endoskopske preglede sinusa jer se virus razmnožava u nosu i grlu. A pregled može ubrzati kašalj ili kihanje koji liječnika izlažu visokoj razini virusa.

  • +73
Potpuno prazni gradovi zbog pandemije koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Dvoje britanskih otorinolaringologa, zaraženih koronavirusom, trenutno su u kritičnom stanju, rekla je Hopkins. Ranija izvješća iz Wuhana u Kini, gdje se prvi put pojavio koronavirus, upozoravali su da su stručnjaci za uši, nos i grlo, kao i očni liječnici, inficirani i umiru u velikom broju.

Britanski liječnici citirali su izvještaje iz drugih zemalja koji ukazuju na to da je značajan broj bolesnika s koronavirusom doživio anosmiju; u Južnoj Koreji, gdje je testiranje rašireno, skoro trećina od 2000 testiranih pacijenata anosmiju je doživjelo kao glavni glavni simptom. Također, ti pacijanti imali su blaže oblike zaraze.