PUSIĆ I MILANOVIĆ U DEŽELI

'Izgradili smo dosad najbolje odnose Hrvatske i Slovenije'

02.04.2013 u 11:15

Bionic
Reading

Počela je sjednica Državnoga zbora Slovenije na kojoj će biti ratificiran hrvatski ugovor o pristupanju Europskoj uniji. Premijer Zoran Milanović, u pratnji ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić i vrlo gustog snijega stigao je u Ljubljanu gdje će nazočiti ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora

Premijer Milanović u Ljubljani se susreo s premijerkom Alenkom Bratušek, koja se u uvodnom govoru prisjetila cijele povijesti hrvatsko - slovenskih neriješenih problema, od sporazuma Račan-Drnovšek pa do potpisivanja memoranduma o Ljubljanskoj banci.

'Svaki taj korak bio je važan za naše građane i zato smo danas tu gdje jesmo', kazala je Bratušek. Posebno se zahvalila svim članovima obiju ekipa koje su sudjelovale u ovom procesu. 'Slovenija je uvjerena da će proširenje Europske unije biti uspješna priča, a i krizu ćemo lakše prevladati zajedno', zaključila je slovenska premijerka. Hrvatski premijer sastao se i s bivšim premijerom Janezom Janšom, a poslijepodne ga čekaju i susreti s ljubljanskim gradonačelnikom Zoranom Jankovićem i predsjednikom slovenskih socijaldemokrata Igorom Lukšičem

Ministrica Vesna Pusić odvojeno se sastala sa svojim slovenskim kolegom Karlom Erjavcem.

'Za nas je ovo u mnogo čemu posebni trenutak. Želim se zahvaliti svom kolegi i prijatelju, ministru vanjskih poslova gospodinu Karlu Erjavcu na partnerstvu u rješavanju problema. Želim se zahvaliti svima koji su sudjelovali, i sa slovenske i sa hrvatske strane, posebno možda da naglasim doktore Arhara i Rogića koji su počeli sa stručne strane to rješavati i nakon toga smo krenuli razgovarati o stručnom i političkom načinu na koji se problem može riješiti', rekla je ministrica Pusić, dodajući da je riječ o 'jedinstvenom slučaju'.

'Ne mogu se sjetiti puno primjera u povijesti da je rješavanje jednog problema proizvelo bolje odnose među državama nego što su oni bili prije toga. Dakle, mi smo iskoristili ovo vrijeme da ne samo riješimo problem s kojim smo se suočili, nego smo u tom razdoblju, po mom mišljenju, izgradili bolje odnose između Slovenije i Hrvatske nego što su oni ikad bili do sada. Tu također zahvaljujem svom kolegi Erjavcu i svima koji su sudjelovali u rješavanju tog pitanja. Bit će mi apsolutno čast i zadovoljstvo danas sudjelovati i na ratifikaciji u Državnom zboru', zaključila je Vesna Pusić.

Ministrica Pusić susrest će se i sa slovenskim ministrom obrane Romanom Jakičem

Oboje će nakon toga nazočiti ratifikaciji Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, a po najavama, dvotrećinska većina zastupnika Slovenskog državnog zbora ne bi trebala biti upitna jer postoji široka politička potpora ulasku Hrvatske u EU.

Milanović će potom zajedno s Bratušek i predsjednikom Slovenskog državnog zbora Jankom Veberom dati izjavu za novinare, a potom će se svi zajedno uputiti prema državnoj rezidenciji Vili Podrožnik, gdje će im slovenski predsjednik Borut Pahor upriličiti ručak.