sukob SE RASPLAMSAVA

Izgleda da Plenković ne misli smjeniti Divjak, Bandićevi ljudi ne odustaju

04.06.2019 u 15:53

Bionic
Reading

Nakon sastanka vladajuće koalicije u Vladi, Kažimir Varda iz kluba zastupnika Milana Bandića kazao je kako je kod premijera Andreja Plenkovića otvorio pitanje smjene ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak

'Otvorio sam pitanje ministrice i ostao sam pri stavu da ću sutra u Saboru pozvati ministricu na ostavku. Premijer je rekao da su sredstva za udžbenike osigurana, a ja ostajem pri stavu da je Divjak kršila zakona i da mora snositi posljedice', kazao je Varda po izlasku iz Vlade.

Ako ministrica ne podnese ostavku, onda će kaže, odlučiti hoće li pokrenuti proceduru za njezinim opozivom u Saboru.

Tvrdi da Divjak manipulira javnošću te da manipulira i s Andrejem Plenkovićem.

Vrdoljak nije zabrinut

Šef HNS-a Ivan Vrdoljak nije zabrinut zbog Bandićevih zahtjeva. Upitan strahuje li da će HNS biti izbačen iz koalicije, poručio je: 'Ja sam toliko sretan što je reforma u školama, što je e-dozvola na na internetu i što bi se reformski procesi HNS-ovih ministara trebali uzeti za primjer'.

  • +8
Koalicijski sastanak u Vladi Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Bandić: Ona jadna ništa ne razumije

Bandić je na konferenciji za novinare ocijenio da Divjak 'treba snositi konzekvence zbog toga što svjesno krši zakon'.

Pozvao je mjerodavne državne institucije da provjere podatke o radu ministrice u vezi izrade metodičkih priručnika, za što je lani utrošeno više od 7,3 milijuna kuna. Unatoč potrošenim novcima metodički priručnici koriste se samo u ovoj školskoj godini, a neće se primjenjivati u 'Školi za život' zbog brojnih primjedaba iznesenih tijekom javne rasprave.

Može li osoba koja donosi takve neodgovorne i štetne odluke biti ministrica u Vladi, zapitao je Bandić.

Također je ustvrdio da je za 'Školu za život' u 2018./2019. godini nabavljeno osam tisuća tableta po cijeni od tisuću kuna po komadu, a roditelji mogu kupiti nove po cijeni od 500 kuna, dakle dvostruko jeftinije.

Reakcija iz Ministarstva znanosti i obrazovanja

'Drago nam je da je gradonačelniku u fokusu obrazovanje, ali žao nam je što se to nimalo ne reflektira na opremanje ili održavanje škola kojima je Grad Zagreb osnivač. Bilo bi znatno važnije da gradonačelnik uloži novac u sanitarne čvorove u školama i sanaciju azbestnih krovova, nego u zlatne WC-e diljem Zagreba', reakcija je Ministarstva znanosti i obrazovanja.

'Gradonačelniku ostavljamo da se bavi vlastitim sudskim sporovima, a mi ćemo i dalje donositi rezultate i konkretne promjene u obrazovanju, poput uvođenja obavezne informatike i uvođenja kurikularne reforme u učionice', poručili su Bandiću.

S tim u vezi postavio je i pitanje zašto je Ministarstvo znanosti i obrazovanja organiziralo kupovinu dvostruko skupljih tableta, a lošije kvalitete, te pozvao Državno odvjetništvo i mjerodavne državne institucije da postupe sukladno svojim ovlastima.

Na novinarsko pitanje znači li to da njegova stranka želi ući u Vladu, Bandić je ustvrdio da ih 'ne zanimaju fotelje', te da će i dalje podržavati Vladu u svim odlukama koje su za dobrobit građana Zagreba i Hrvatske.

Bandić je rekao i kako mu je žao ministrice Divjak te kako 'ona jadna ništa ne razumije'.

Varda: Ako Plenković ne smijeni Divjak krećemo u postupak opoziva

Istodobno, saborski zastupnik Bandićeve Stranke rada i solidarnosti Kažimir Varda najavio je novinarima uoči sastanka koalicijskih partnera da će, ne smijeni li Plenković ministricu Divjak, njezinu smjenu on zatražiti na sjednici Sabora u srijedu tijekom pet minuta određenih za slobodnu riječ.

'Ako Plenković ne pristane, krenut ćemo sukladno zakonu u postupak opoziva', rekao je Varda.

Ustvrdivši da je ministrica prekršila zakon, Varda je rekao kako je on vrlo jasan - udžbenici su besplatni za osnovnu školu, osim onih posebnih koje vlada može financirati ako za to ima sredstava.

Učenik, dodao je, mora izabrati jedan od predmeta - to nije samo vjeronauk, to su i strani jezik, informatika, latinski i grčki.

Ministrica Divjak izjavila je u subotu kako je dobila garanciju od premijera Plenkovića da će osnovnoškolci iduće školske godine dobiti besplatne udžbenike za sve obvezne i izborne predmete, uključujući vjeronauk, drugi strani jezik i informatiku.

Iz Vlade su poručili kako će 'osigurati da djeca u osnovnim školama u cijeloj Hrvatskoj imaju besplatne udžbenike', podsjetivši da je Zakonom o odgoju i obrazovanju propisano da obrazovni standard učenika čine obvezni i izborni predmeti, što ujedno znači da su obvezni i izborni predmeti sastavni dio nacionalnog standarda učenika iza kojeg stoji i koji jamči država.