ODGODA DO JESENI

Izglasana deblokada zagrebačkog Filozofskog fakulteta

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 24.05.2009 09:56
  • Objavljeno 24.05.2009 u 07:13
studentski prosvjedi plenum filozofski

studentski prosvjedi plenum filozofski

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Boris Kovacev

Nakon pet tjedana blokade studenti prosvjednici zagrebačkog Filozofskog fakulteta izglasali su na večerašnjem plenumu deblokadu

Za deblokadu se izjasnilo 177 studenata, za nastavak blokade bilo ih je 105, dok su 93 studenta bila suzdržana.

Zagovornici deblokade naglašavali su da je blokada postala sama sebi svrha jer se nastava ionako održava na alternativnim lokacijama i završetak akademske godine na Filozofskom fakultetu ionako nije upitan. Stoga je procijenjeno da bi za daljnje akcije bilo najvažnije omogućiti kolegama da uredno završe tekući semestar.

Protivnici deblokade bili su za to da se blokada nastavi do utorka, za kada je zakazana sjednica fakultetskog Vijeća.

Time bi se, kako su rekli, izvršio dodatni pritisak da članove Vijeća kako se ne bi uvele sankcije za prosvjednike. Prema njihovu mišljenju, večerašnjim prestankom blokade studente 'bolonjce' ostavlja se bez garancije da im Vijeće neće uvesti sankcije.

Na kraju je rečeno da će u slučaju da Vijeće uvede sankcije prosvjednicima, kao metodu pritiska organizirati blokadu dekanata Fakulteta.

Studenti su istaknuli da će, bez obzira na prestanak blokade, nastaviti održavati plenume i vršiti pritisak na Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa sve do ispunjenja svojih zahtjeva za besplatno obrazovanje za sve studente. Ako njihovi zahtjevi ne budu do jeseni ispunjeni, poručili su da će na jesen nastaviti blokadu Fakulteta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi