'USKLAĐIVANJE S TRENDOVIMA'

Izglasan paket turističkih zakona, evo što se mijenja

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 09.05.2019 23:18
  • Objavljeno 09.05.2019 u 22:53
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatski sabor je u četvrtak većinom glasova donio paket turističkih zakona - o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, članarinama u turističkim zajednicama te turističkoj pristojbi.

Paketom turističkih zakona, kako se ističe, ide se prema unapređenju sustava turističkih zajednica (TZ) i njegovim usklađivanjem s modernim trendovima, odnosno prema tome da turističke zajednice postanu financijski samodostatne kao i da se više bave upravljanjem destinacijama.

>>>Želite brzo zaraditi na iznajmljivanju apartmana i soba? Pogledajte koje sve namete morate platiti

Zakonom o članarinama u TZ-ovima se broj stopa za obračunavanje te članarine smanjuje s 28 na pet čime će se gospodarstvo rasteretiti za 11 milijuna kuna. Također se 21 djelatnost oslobađa plaćanja te članarine, dok su neke nove djelatnosti uvedene, poput banaka.

Sastavni dio zakona postao je i amandman HDZ-a prema kojem su djelatnosti banaka i telekoma iz treće prebačene u drugu skupinu za naplatu članarina obzirom da telekomunikacije i bankarski sektor prednjače u iskazanim dobitima i da tijekom turističke sezone imaju direktnu ekonomsku korist zbog povećanja potreba za uslugama.

>>>Svaki iznajmljivač koji radi s Booking.comom ovo mora znati, inače će se naći na meti poreznika

Amandmani oporbe kojima je tražila da se te djelatnosti prebace u prvu skupini i da plaćaju članarinu po stopi od 0,16 posto nisu prihvaćeni.

  • +13
  • +10

Lijep i sunčan dan turisti iskoristili u Nacionalnom parku Krka

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

"Te djelatnosti ne mogu biti u prvoj skupini jer su u prvoj skupini po zakonu razvrstane isključivo djelatnosti kojima je osnovna djelatnost turizam i ugostiteljstvo", pojasnio je državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina.

>>>Inspektori kreću u konačni obračun s iznajmljivačima na crno. Mogu li im stati na kraj?

Zakon o turističkoj pristojbi propisuje da se ubuduće visina njena iznosa više neće određivati uredbom Vlade, nego će je određivati na regionalnoj i županijskoj razini, a s ciljem decentralizacije sustava.

Tonči Glavina

Tonči Glavina

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Osim toga obveznici plaćanja turističke pristojbe postaju brodovi na kružnom putovanju u međunarodnom pomorskom prometu i međunarodnom prometu na unutarnjim vodama, a općinska i gradska vijeća će donositi odluku da li žele tu taksu uvesti ili ne.

Što je još novo u paketu turističkih zakona možete doznati ovdje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!