SPORNE ČLANARINE

Vlada podržala amandmane na turističke zakone, viši nameti za banke i telekome

02.05.2019 u 15:37

Bionic
Reading

Vlada je u četvrtak utvrdila nekoliko svojih i dala suglasnost na prihvaćanje nekih amandmana drugih predlagatelja na tri turistička zakona, koja su u saborskoj proceduri prošla drugo čitanje i čije bi donošenje trebalo unaprijediti i pomoći razvoj turizma

Amandmanom Vlade na prijedlog zakona o turističkoj pristojbi rok od 15. srpnja za određivanje visine turističke pristojbe produžava se na 15. rujna ove godine, kako bi županijske skupštine, odnosno Gradska skupština Grada Zagreba imale dovoljno vremena za donošenje odluke o visini pristojbe. Naime, kako je objasnio ministar turizma Gari Cappelli, prije toga treba ishoditi mišljenja lokalnih turističkih zajednica i TZ Grada Zagreba.

Sljedeći Vladin prijedlog odnosi se na termin stupanja na snagu Zakona o turističkoj pristojbi. Ranije je određeno njegovo stupanje na snagu osmoga dana od dana objave u Narodnim novinama, a sada se predlaže stupanje na snagu s danom objave, kako bi se što prije mogao donijeti pravilnik kojim će se propisati najniži i najviši iznos turističke pristojbe.

Vlada se slaže i s amandmanima saborskog zastupnika Domagoja Mikulića, koji predlaže povećanje sredstava iz turističke pristojbe za razvoj razvojne projekte i programe kreiranja novih turističkih programa na turistički nedovoljno razvijenim područjima, i to s 2,5 na 3,5 posto.

Ministar Cappelli kaže da je turistička članarina neporezno davanje i moguće je očekivati njezino daljnje smanjenje i ukidanje, pa se predlaže da se iz boravišne pristojbe uzme jedan postotni bod više kako bi se povećao prihod turističkih zajednica, naročito kontinentalnih.

Vlada je dala i prethodnu suglasnost za amandman Kluba HDZ-a na prijedlog zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma.

Klub zastupnika HDZ-a podnio je, naime, amandman na članak kojim se lokalnim turističkim zajednicama koje ostvaruju određeni broj noćenja daje mogućnost izvršavanja zadaća vezanih uz marketing.

Vlada predlaže usvajanje amandmana, jer se predloženim rješenjem omogućuje lokalnim turističkim zajednicama koje ostvaruju preko milijun komercijalnih noćenja, a ne dva milijuna kako je ranije predloženo, izvršavanje zadaća vezanih uz marketing.

Vlada je prihvatila je i amandman Kluba zastupnika HDZ-a o stopi članarine u turističkim zajednicama za banke i tvrtke koje se bave elektroničkim komunikacijama.

Prema tom HDZ-ovom amandmanu djelatnosti elektroničkih komunikacija i banke (za prihode od provizija i naknada) premjestile bi se iz treće u drugu skupinu. Time bi plaćali članarinu po stopi od 0,12920, a ne, kako je prvotno bilo predloženo, po stopi od 0,09690. 

Amandmani se prihvaćaju zato što djelatnost telekomunikacija i bankarski sektor imaju direktnu ekonomsku korist od turizma povećanjem potreba za uslugama jednog i drugog sektora, obrazlažu u Vladi.

Vlada je prihvatila i amandman zastupnika Ivana Šipića kojim se predlaže da HTZ sredstva iz fonda za turistički nedovoljno razvijena područja s kontinenta raspodjeljuje regionalnim turističkim zajednicama koje ostvaruju izvorni prihod od turističke pristojbe i članarine manji od 500 tisuća kuna.

Prihvaćen je amandman Stranke rada i solidarnosti i nezavisnih zastupnika, prema kojem će kod pravnih i fizičkih osoba koji obavljaju više djelatnosti osnovica biti ukupan prihod po svim djelatnostima, ali članarinu mogu platiti po stopi određenoj za pretežitu djelatnost.