pdv naš svakidašnji

Svaki iznajmljivač koji radi s Booking.comom ovo mora znati, inače će se naći na meti poreznika

29.03.2019 u 18:53

Bionic
Reading

Tomislav Fain, predsjednik nacionalne Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA), tvrdi kako velik broj malih iznajmljivača koji se oglašavaju preko Booking.coma ne plaća PDV. Provjerili smo u Poreznoj upravi je li to istina

Velike globalne online agencije ne plaćaju porez u Hrvatskoj, već u zemlji u kojoj su registrirane. Tako Booking.com ima sjedište u Nizozemskoj i u njoj plaća svoje porezne obaveze.

Iznajmljivači koji posluju sa stranim agencijama i koje im za svoje usluge (proviziju) izdaju račune moraju platiti PDV po stopi od 25 posto na iznos iskazan na navedenim računima. Primjerice, ako Booking.com uzima proviziju od 20 kuna, iznajmljivač na to mora platiti PDV od pet kuna.

Čelnik UHPA-e Tomislav Fain tvrdi kako većina malih iznajmljivača uopće nije upoznata s time.

'O tome već godinama govorim, ali nitko, nažalost, ne reagira. Problem je to što većina iznajmljivača ne zna da to treba plaćati. Iznajmljivači imaju ugovor s Booking.comom, kojim se agencija zaštitila tako da je obvezu plaćanja PDV-a prebacila na iznajmljivača. Nažalost, rijetko tko to plaća, a u pitanju su ogromne cifre', izjavio je Farin za Slobodnu Dalmaciju, dodajući kako je na Poreznoj upravi da to kontrolira.

Jesu li točne sumnje šefa UHPA-e da velik broj iznajmljivača ne plaća PDV, priupitali smo poreznike. Oni su za tportal ustvrdili kako se od srpnja 2017. sustavno provodi kontrola među iznajmljivačima i da imaju sve pod kontrolom.

'S internetskim platformama koje imaju sjedište u drugim zemljama komuniciramo sukladno domaćim i međunarodnim propisima, preko poreznih uprava drugih država, te su putem razmjene podataka dobiveni podaci o iznajmljivačima koji oglašavaju svoje apartmane u Hrvatskoj, a koji služe za kontinuiranu provedbu aktivnosti provjere ispunjavanja poreznih propisa', poručili su iz Porezne.

Podsjećaju kako je svaki iznajmljivač koji posluje sa stranim internetskim platformama dužan izvaditi svoj PDV ID broj i dostaviti ga stranoj internetskoj platformi s kojom posluje.

'Kad uspoređujemo podatke o broju jedinstvenih PDV ID brojeva koji su dostavljeni Bookingu u 2016. godini (prije početka intenzivnih aktivnosti na obavještavanju i nadzoru poreznih obveznika – iznajmljivača) te broju jedinstvenih PDV ID broja zaključno s 2018. godinom, utvrđeno je povećanje od 106,40 posto. Isti postupci provjere obavljaju se i kod drugih internetskih platformi koje se bave posredovanjem prilikom iznajmljivanja turističkih kapaciteta te je i kod ostalih platformi utvrđeno povećanje od 225,16 posto i evidentno je da su sve aktivnosti koje Porezna uprava kontinuirano provodi dovele do svjesnosti poreznih obveznika – iznajmljivača o poreznim obvezama te pravodobnoj i točnoj prijavi poreznih obveza', tvrdi Porezna uprava.

Redizajnirani Booking.com ured inspiriran putovanjima Izvor: Promo fotografije / Autor: Domagoj Blažević, agencija Brigada

Iz Bookinga su za tportal kratko poručili da oni uvijek posluju u skladu sa svim važećim lokalnim zakonima, uključujući zakone o oporezivanju.

'Booking.com tvrtka je registrirana i ima sjedište u Nizozemskoj, u kojoj plaća sve poreze, ali i poštuje porezne zakone svih zemalja u kojima posluje, uključujući Hrvatsku. Naknada za pružene usluge koju Booking.com naplaćuje partnerima u Hrvatskoj podliježe sustavu PDV-a, a odgovornost je partnera da prijavi porez direktno Poreznoj upravi', stoji u njihovom odgovoru.