UBOJSTVA, SILOVANJA...

Izdan nalog za uhićenje supruge Laurenta Gbagboa

22.11.2012 u 18:55

Bionic
Reading

Međunarodni kazneni sud (ICC) je u četvrtak objavio uhidbeni nalog izdan u veljači protiv Simone Gbagbo, supruge bivšeg predsjednika Obale Bjelokosti Laurenta Gbagboa za zločine protiv čovječnosti počinjene tijekom postizbornih nasilja 2010-2011.

Protiv Simone Gbagbo su podignute četiri optužnice zbog zločina protiv čovječnosti, navodi ICC u priopćenju. Simone Gbagbo (63) je optužena za ubojstva, silovanja i druge oblike seksualnog nasilja, druga nehumana djela i progone na području Obale Bjelokosti između 16. prosinca 2010. i 12. travnja 2011. precizira ICC. Od travnja 2011. ona se nalazi u zatvoru na sjeveru zemlje.

Njenog supruga Laurenta Gbagboa ICC također optužuje za zločine protiv čovječnosti. On je od studenog 2011. u zatvoru u Den Haagu i prvi je bivši predsjednik države izručen ICC-u. Njegovo odbijanje da prepusti vlast sadašnjem predsjedniku Alassaneu Ouattari izazvalo je krizu u zemlji tijekom koje je poginulo 3.000 ljudi.

U uhidbenom nalogu stoji da je Simone Gbagbo ideološki i profesionalno bila vrlo bliska suprugu te da je sudjelovala na svim sastancima tijekom tog razdoblja. Supruga bivšeg predsjednika Laurenta Gbagboa je u Obali Bjelokosti optužena za genocid i krvoprolića, povrede sigurnosti države i gospodarske prekršaje tijekom krize od prosinca 2010. do travnja 2011.