POLITIČARI NA KUŠNJI

Izborni skener 112 raskrinkat će (ne)utemeljenost izbornih obećanja

27.10.2015 u 14:19

Bionic
Reading

Predstavnici 70-ak nevladinih udruga okupljeni u Platformu 112 predstavili su projekt Izborni skener 112 preko kojeg će inzistirati od sudionika na predstojećim izborima da se očituju o ključnim problemima hrvatskog društva, ograde od fašizma, ksenofobije, militarizma te objasne kako će se boriti protiv klijentelizma, korupcije, diskriminacije i drugih anomalija nesvojstvenih demokratskom društvu. Uz pomoć stručnjaka Ekonomskog instituta, Izborni skener 112 predstavit će i prvu obuhvatnu analizu učinaka izbornih programa glavnih nacionalnih stranaka na državni proračun, na temelju koje ćemo doznati koliko su realistična/ostvariva brojna predizborna obećanja

'Interes svih hrvatskih građana je poboljšanje postojećeg zabrinjavajućeg stanja, a jedini način za to je poticanje konstruktivne javne rasprave s ciljem oblikovanja i provedbe adekvatnih politika prema ključnim problemima u društvu. Od glavnih političkih opcija tražimo da se odrede prema tim problemima i jasno definiraju svoje politike. Prikupljeni odgovori bit će predstavljeni na debati stranaka i koalicija koja će se održati 2. studenoga', naglasili su predstavnici Platforme 112 na predstavljanju projekta Izborni skener 112.

Građanski aktivisti smatraju kako je nužno da hrvatski politički akteri odbace fašizam, ksenofobiju, militarizam i klerikalizam kao podlogu političkog djelovanja jer drže da su to fenomeni nespojivi s demokracijom, ali i istinskom provedbom reformi koje bi građanima trebale donijeti socioekonomsku sigurnost, jednakost i održiv razvoj. 'Javna dobra i gospodarstvo služe ljudima, a ne bogaćenju privilegiranih', istaknuli su.

Nevladine udruge iz Platforme 112 traže od političkih stranaka poštivanje ljudskih prava svih građana i građanki, Hrvatsku otvorenu unutar sebe i prema svijetu te 'nultu toleranciju' za korupciju, klijentelizam, zakidanje građanskih i medijskih sloboda, kršenje ljudskih prava i diskriminaciju.

Osim toga, snažno se zalažu za reformu javne uprave, kao i reorganizaciju sustava regionalne i lokalne samouprave uz poštivanje načela dobrog upravljanja te prava građana na kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u školski sustav.

U sklopu Izbornog skenera 112 predstavit će se i prva obuhvatna analiza učinaka predstavljenih izbornih programa glavnih nacionalnih stranaka na državni proračun, a završavaju je znanstvenici Ekonomskog instituta.

Na temelju te analize građani će doznati koliko su brojna predizborna obećanja realistična s obzirom na vrlo ograničen budžet.

Središnje događanje Izbornog skenera 112 bit će javna debata (2. studenog u prostorijama HND-a u Zagrebu), na koju su pozvani predstavnici koalicija i stranaka koje djeluju na nacionalnoj razini, a prema nizu anketa imaju najveće šanse dobiti mandate u budućem sazivu Hrvatskoga sabora. Njihova rasprava o relevantnim temama i odgovori na pitanja koja će građani moći postavljati prije i za vrijeme debate pokazat će razinu spremnosti za stvarne promjene u državi i društvu.

Projekt Izborni skener 112 i njihovi nalazi skeniranja programa i istupa političara građani će moći pratiti preko stranice na Facebooku i Twittera (poveznica će biti hashtag #skener112). Također će moći sudjelovati u javnoj raspravi o temama presudnima za održivi razvoj Hrvatske kao socijalno pravedne i demokratske zemlje u kojoj politika radi za opće dobro, bez kršenja ljudskih prava bilo koje manjinske skupine.