RAZOTKRIVANJE

Izborna očekivanja i planovi J. Kosor i Z. Milanovića

26.11.2011 u 14:57

Bionic
Reading

Večernji list je objavio 'putne' intervjue s glavnim političkim suparnicima u predizbornoj kampanji, HDZ-ovkom Jadrankom Kosor i SDP-ovcem Zoranom Milanovićem. Kosor je pritom najviše riječi potrošila na diskreditiranje svojih protivnika i svih koji ne suosjećaju s njom i HDZ-om suočenim s optužnicom zbog zlouporabe vlasti u korist stranačke blagajne. Milanović je pak odgovarao na optužbe vladajućih te građanima obećavao promjene s puno znoja, ali bez krvi i suza

Kosor je zapravo ponovila ono što kroz cijelu kampanju govori – da je HDZ, osim što je žrtva antikorupcijske borbe, i žrtva medijskog linča, dok se pak ni mediji ni pravosuđe ne bave suviše revno aferama njihovih najžešćih protivnika iz Kukuriku koalicije. Podsjetila je da Državno odvjetništvo još uvijek nije izašlo s rezultatima istrage u slučaju Daimler te Riječke tržnice. Vjerojatno je u trenutku tiskanja intervju Županijsko državno odvjetništvo objavilo da je odbacilo kao neutemeljenu optužnicu u slučaju Riječkih tržnica.

Kosor: Milanović je dobio stambeni kredit koji nije zaslužio

Također je napala Milanovića zbog toga što je dobio kredit za novi stan, a stari još nije prodao. Ističući kako je dobio kredit koji nije zaslužio, ali nije obrazložila što je pritom mislila. Banke uglavnom imaju jasne kriterije, odnosno računicu kad nekome odobravaju kredite, bez obzira na to što netko misli da ne zaslužuju svi kredit.

Kosor je u putnom razgovoru Večernjaku tijekom obilaska 8. izborne jedinice ponovno istaknula da će se mnogi (neugodno) iznenaditi dobrim izbornim rezultatom HDZ-a, suprotno rezultatima dosadašnjih anketa. Kazala je da očekuje rezultat sličan onom iz parlamentarnih izbora 2007. godine, kada je HDZ osvojio više mandata od lijeve koalicije.

Plašenje građana Kukuriku koalicijom

Opet je žestoko kritizirala konkurente iz Kukuriku koalicije procijenivši da će njihova vlast trajati vrlo kratko. 'I to zato što je riječ o srazu golemih taština. Mislim da tome pridonosi i priroda Vesne Pusić, koja već najavljuje kakva bi to bila vanjska politika kad bi joj ona bila na čelu, gdje bi se Hrvatska oštro postavila prema, primjerice, SAD-u. Taj je njezin stav izazvao dosta komešanja i u SDP-u. Nama je SAD partner, članica smo NATO-a i iznimno su nam pomogli u pregovorima da se riješi slovenska blokada te u nizu drugih pregovora', kazala je Kosor. Kukurikavce je još prozvala da će masovno otpuštati ljude u državnoj administraciji te da smjeraju privatizirani HEP i dati u koncesiju autoceste.

O unutarstranačkim izborima kazala je da će se održati nakon parlamentarnih izbora, da nikakvog bratoubilačkog rata među HDZ-ovcima neće biti. 'Obećala sam da ćemo se dodatno demokratizirati. Vjerujem da u vrhu stranke nema nikoga tko drži figu u džepu i čeka da prođu izbori. To bi bilo samoubojstvo iz zasjede', kazala je Kosor.

Ništa si ne predbacuje, HDZ-ove mandate na čelu države u Sanaderovo vrijeme je izbrisala

Na pitanje u kakvom stanju ostavljaju zemlju, Kosor je kazala da si ne mogu ništa predbaciti jer su čestito i s puno energije radili i da su puno stvari popravili. Istaknula je zasluge kojima se hvale u predizbornim spotovima, a to je borba protiv korupcije, investicije od 20 milijardi kuna, dvostruko veću dobit poduzetnika, devet posto povećan broj obrtnika te rast izvoza od sedam posto.

Valja napomenuti Kosoričinu izjavu da je aktualno vodstvo HDZ-a u vrlo specifičnoj situaciji jer mu se, kako je rekla, ovaj mandat na čelu države računa kao drugi, iako je vlada koju ona vodi imala na raspolaganju tek nešto više od dvije godine. 'Kao kandidat za novog premijera, ja tražim svoj prvi pravi i puni premijerski mandat', poručila je.

Optimistični Milanović: Čeka nas znoj, ali bez krvi i suza

Njezin protukandidat Zoran Milanović koji se bori za svoj uistinu prvi mandat na čelu Vlade RH, također u putnom razgovoru Večernjem listu (dok su članovi Kukuriku koalicije obilazili birače u 6. izbornoj jedinici.) istaknuo da je u redu da njegova suparnica Kosor potpiše pristupni ugovor s EU-om budući da je to 9. prosinca. 'Ona je vodila administraciju koja je završila pregovore', kazao je šef SDP-a.

Milanović je kazao da će, ako dobiju vlast, prvi potez biti donošenje proračuna do kraja ožujka. 'On mora biti razvojni i štedljiv. Svi o tome govore, a to je jako teško postići. Uostalom, svi u kampanji obećaju manje-više iste stvari. No, ovo je, i to više nego ikada prije, borba za povjerenje ljudi', rekao je. Na pitanje ima li sliku što ga čeka kad osvoji vlast, istaknuo je kako ga čeka znoj, ali bez krvi i suza.

Obećao je reviziju državne blagajne zbog čistih i jasnih računa da nam se 'ne dogodi ono što se dogodilo u Grčkoj – budžetska prijevara'. 'Iskazani deficit je već sam po sebi golem i nadam se da je zaista toliki kakvim ga se prikazuje', dodao je.

Nema više zapošljavanja cijelih sela i zavičaja na teret državnog proračuna

'Namjera nam je poticajima i poštenom poreznom politikom, koja ljudima ne ubija volju za biznisom, nego ih stimulira dati poduzetništvu priliku i zamah', kazao je. Odbacio je optužbe da će privatizirani šume i vode te da će masovno otpuštati ljude u državnim i javnim ustanovama. 'Uvest ćemo stroge kriterije upravljanja. Nakon izbora sigurno ćemo mijenjati upravljački vrh, no to je samo za najviši menadžerski sloj. Devedeset i devet posto ljudi ostat će raditi gdje i do sada, ali će morati raditi brže i bolje', objasnio je.

Poručio je da je gotovo s kasicom prasicom za stranačke potrebe. 'Nema zapošljavanja cijelih sela i zavičaja na naplatnim kućicama i slično', obećao je.

Trebat će nam vanjska politika budući da je sada nemamo

Također je obećao da će, ako građani poklone povjerenje lijevoj koaliciji, poraditi i na vanjskoj politici, budući da je, kako je rekao, sada i nemamo: 'Podredili smo se strateškom cilju ulaska u NATO i EU. Tek sada dolazi razdoblje kada ćemo moći slobodnije i kreativnije kreirati svoju vanjsku politiku.'

Što se tiče mogućih postizbornih koalicija, Milanović je rekao da su im prije svega poželjni partneri oni s kojima dijele svjetonazor i slična programska načela, ali i manjinski zastupnici.