EDUKACIJSKIM REHABILITATORIMA PREKIPJELO

Vrijeme je da se stane na kraj manipulatorima koji tvrde da se uz pomoć izbjeljivača može liječiti autizam

13.06.2022 u 21:41

Bionic
Reading

Edukacijski rehabilitatori pokrenuli su peticiju kako bi poslali poruku javnosti da ne potiču i ne odobravaju primjenu CD protokola (u SAD-u poznatiji kao Miracle Mineral Solution - MMS) za liječenje autizma. O čemu se ustvari radi? Riječ je navodno o 'čudotvornom' eliksiru koji prema njihovu mišljenju liječi brojne bolesti, među kojima su autizam, multipla skleroza i brojne druge, a zapravo je riječ o koncentriranom otrovnom sastojku industrijskog izbjeljivača

Priča zapravo nije nova i u hrvatskom eteru, u kojem ima svoje pobornike, prisutna je više od desetljeća. Naime Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) još je 2010. godine izdala upozorenje vezano za otopinu Miracle Mineral Solution (MMS), proizvod koji se prodaje putem interneta uz tvrdnje da liječi velik broj ozbiljnih bolesti.

'Upozoravali smo na to tada i šest godina kasnije i to vrlo intenzivno putem medija, ali vidimo da se do danas ništa nije promijenilo, čak je eksplodiralo na društvenim mrežama. Čim se u grupama za potporu roditeljima otvori pitanje autizma, u komentarima ćete naići na njih nekoliko koji ih upućuju na korištenje CD protokola. Institucije nisu poduzele korake da se to spriječi. Ono što nas najviše žalosti od svega toga je činjenica da je jedna od protagonistica u Hrvatskoj osoba koja se predstavlja kao rehabilitacijski edukator.

Međutim ta osoba nije registrirana u našoj komori. To je prva stvar, a druga je da primjenjuje metodu koju mi kao struka ne priznajemo jer se vodimo načelima medicinske i edukacijsko-rehabilitacijske znanosti koja, prema trenutnim spoznajama, kaže da je autizam neurorazvojni poremećaj, a ne bolest koju izazivaju paraziti i koju treba liječiti', kazala je za tportal Marija Presečki Zmajlović iz Inicijative edukacijski rehabilitatori - ključ inkluzije, ne želeći imenovati osobu koja se predstavlja kao rehabilitacijski edukator. Kaže da se i sama susrela s CD protokolom prilikom rada s djetetom koje nije imalo poremećaj iz spektra autizma, već neki drugi.

Što je MMS?

MMS sadrži 28 posto natrijeva klorita (NaOCl2) i obično je pakiran s citratnom kiselinom s kojom se treba pomiješati prije uporabe. Na proizvodu je navedeno da se miješanjem natrijeva klorita i citratne kiseline stvara klor dioksid (ClO2), kojemu se pripisuje širok spektar znanstveno neutemeljenih tvrdnji o terapijskom učinku. Uz ovaj proizvod, na internetu se može pronaći proizvod pod nazivom MMS2 u obliku kapsula koje sadrže prašak kalcijeva hipoklorita.

'Kada sam primijetila da dijete ima osip oko usta i po rukama te pitala roditelje o čemu se radi, oni su mi rekli što primjenjuju. Upozorila sam ih na štetnost toga, ali roditelji koji to primjenjuju jako dobro znaju što rade i vjerujem da to od nas dijelom i skrivaju', istaknula je Presečki Zmajlović. Smatra da sporni protokol možda ne bi bio u zamahu u Hrvatskoj da postoji rana intervencija i da su rehabilitacijski postupci dostupni na vrijeme.

'Vrlo mali broj djece rano je uključen u rehabilitacijske postupke jer oni nisu odmah dostupni i onda ljudi traže pomoć gdje god je mogu dobiti', kazala je Presečki Zmajlović.

Toksičan sastojak

Američki stručnjaci ističu da MMS sadrži isti toksični sastojak koji se koristi za izbjeljivanje papira i tekstila te za sterilizaciju industrijskih voda. Ime mu je nadjenuo Jim Humble u svojoj knjizi 'The Miracle Mineral Solution of the 21st Century' objavljenoj 2006. Najpoznatija promotorica MMS-a, odnosno CD protokola, danas je Kerri Rivera, homeopatkinja koja je 2013. izdala knjigu 'Healing the symptoms known as Autism'.

Inicijatori peticije napominju da su nadležne institucije u Hrvatskoj upoznate s dugogodišnjim korištenjem CD/MMS protokola, ali da se on i dalje promovira i primjenjuje bez sankcija. Stoga su, kako su naveli, pozvali sve edukacijske rehabilitatore, suradničke profesije (socijalne pedagoge, logopede, pedagoge, psihologe, liječnike, radne terapeute, fizioterapeute, odgojitelje, učitelje...), roditelje djece s teškoćama i osoba s invaliditetom, osobe s invaliditetom i širu javnost da podrže ovu peticiju svojim potpisom kako bi poslali jasnu poruku javnosti da ne potiču i ne odobravaju primjenu CD protokola za liječenje autizma. Također, navode da će potpisivanjem peticije podržati dopis nadležnim institucijama da se hitno djeluje i stane na kraj ovoj praksi.