CD PROTOKOL

Alternativni 'lijek' za autizam opasan je po život!

08.02.2016 u 08:27

Bionic
Reading

Prodavači 'čudotvornih' eliksira ne spavaju ni u 21. stoljeću. Svako malo na tržište izbacuju neku novu ludost. Jedna od novijih je tzv. Miracle Mineral Solution (MMS) ili CD protokol koji navodno liječi brojne bolesti među kojima HIV, rak i autizam, a zapravo je koncentrirani otrovni sastojak industrijskog izbjeljivača

Kako to obično biva sa svim sličnim alternativnim trendovima, MMS, koji se na zapadu naveliko promovira već cijelo desetljeće, posljednjih mjeseci stječe sve veću popularnost s ove strane oceana, na brdovitom Balkanu. O njemu se diskutira na raznoraznim alternativnim stranicama i forumima kao što je primjerice Alternativa za vas, Alternativa forum ili CD Protokol Hrvatska. No promoviraju ga i neki naši znanstveno neinformirani novinari.

Otopina MMS zapravo nije novost, baš kao što nisu ni štetne posljedice koje uzrokuje. Medicinske organizacije poput Crvenog križa, WHO-a, FDA-a i našeg HALMED-a, odavno upozoravaju roditelje djece s autizmom da ona nije lijek nego opasan otrov.

Nažalost, neki od njih, u očajničkim nastojanjima da pomognu svojoj djeci, više vjeruju savjetima šarlatana, samozvanih zviždača i boraca protiv zle farmaceutske industrije, među kojima se posebno ističe Slađana Velkov, neokrunjena srbijanska kraljica antivakcinalizma i nadriliječništva koja se, kako upozoravaju mediji iz komšiluka, predstavlja kao liječnica iako nema važeću dozvolu za rad, niti je član 'Lekarske komore Srbije'.

Primjerice Telegraf.rs piše da ona, 'uz to što zagovara ukidanje obaveznog cijepljenja, propagira i bezgrešno začeće pomoću sirove hrane, gledanje u sunce i hodanje bez čarapa, tvrdi da ženama mjesečni ciklus nije potreban, a za liječenje djece od autizma preporučuje ispijanje kemikalije MMS, koja je po sastavu slična običnom izbjeljivaču'.

Što je terapija MMS i koliko je opasna?

Prema upozorenju koje je još 2010. objavila Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) otopina Miracle Mineral Solution (MMS) ili Miracle Mineral Supplement je proizvod koji se prodaje putem interneta uz tvrdnje da liječi veliki broj ozbiljnih bolesti, uključujući HIV, tuberkulozu, malariju, hepatitis i karcinom.

MMS sadrži 28 % natrijevog klorita (NaOCl2) i obično je pakiran s citratnom kiselinom s kojom se treba pomiješati prije uporabe. Na proizvodu je navedeno da se miješanjem natrijevog klorita i citratne kiseline stvara klor diokisid (ClO2) kojemu se pripisuje široki spektar znanstveno neutemeljenih tvrdnji o terapijskom učinku. Uz ovaj proizvod na internetu se može pronaći i proizvod pod nazivom MMS2 u obliku kapsula koje sadrže 400 mg praška kalcijevog hipoklorita.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je do danas iz više zemalja (Australija, Belgija, Kanada, Češka Republika, Francuska, Švicarska, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države) zaprimila prijave ozbiljnih nuspojava uzrokovanih uporabom MMS otopine. Najčešće prijavljene nuspojave odnosile su se na perzistirajuće povraćanje, dijareju, abdominalnu bol i goruću bol u grlu. Uz navedeno bila je prijavljena i pojava methemoglobinemije i anurije te hemolitičke anemije.

HALMED upozorava da se ne smiju koristiti proizvodi za oralnu upotrebu koji sadrže natrijev klorit, kalcijev hipoklorit ili klor dioksid, a prodaju se kao ljekovite tvari ili tvari za detoksikaciju, jer imaju štetan te nedokazan zdravstveni učinak. Niti jedna od navedenih kemijskih tvari nema odobrenje za uporabu kao hrana, dodatak prehrani ili ljekoviti pripravak.

U glasnogovorništvu HALMED-a za tportal su nam rekli da su 2010. dobili zahtjev od WHO-a da objave službeno upozorenje no da će, prema svemu sudeći morati ponovno izići s njime.

Bilo je i smrtnih slučajeva

Američki stručnjaci ističu da MMS sadrži isti toksični sastojak koji se koristi za izbjeljivanje papira i tekstila te za sterilizaciju industrijskih voda. Ime mu je nadjenuo Jim Humble u svojoj knjizi' The Miracle Mineral Solution of the 21st Century' objavljenoj 2006. Najpoznatija promotorica MMS-a, odnosno CD protokola danas je homeoptakinja Kerri Rivera koja je 2013. izdala knjigu 'Healing the symptoms known as Autism'. U SAD-u je njezina receptura zabranjena no ona trenutno živi u Meksiku gdje su zakoni protiv medicinskih šarlatana vrlo labavi. Prema autorici autizam je posljedica parazita i teških metala u organizmu, dok je CD protokol metoda kojom se crvi ubijaju, a teški metali vežu i izbacuju iz organizma. Rivera obično ističe da je riječ o blagom antioksidacijskom tretmanu. No koliko je stvarno otrovan MMS najbolje govori činjenica da je United States Environmental Protection Agency postavila standard prema kojem je najviša dozvoljena razina natrijeva klorita u vodi samo 0,8 mg na litru, dakle 0,0000008 udjela dok ga MMS sadrži čak 28 posto!

Naren Gunja, direktor New South Wales Poisons Information Centra stoga upozorava da je konzumacija MMS-a poput ispijanja koncentiranog izbjeljivača te da je kod brojnih korisnika uzrokovao teške korozivne ozljede.

Prema službenim američkim izviješćima u kolovozu 2009. jedna Meksikanka koja je sa svojim suprugom jahtom putovala u Vanuatu uzela je MMS kao prevenciju za malariju. Za 15 minuta joj je pozlilo, a kroz 12 sati već je bila mrtva.

2008. jedan 60-godišnji Kanađanin hospitaliziran je nakon što mu je MMS uzrokovao ozljede opasne po život.

Trgovci koji reklamiraju i prodaju MMS, nuspojave poput mučnine, povraćanja i proljeva ističu kao znak da se tijelo učinkovito čisti od otrova. Međutim stručnjaci upozoravaju da su ovi simptomi posljedica činjenice da su koncentracije agresivnog NaOCl2 u njemu čak 200 puta više od najviših dozvoljenih.

Toksikološki zavod: MMS može ubiti!

Korištenje metode MMS za tportal je komentirao i naš stručnjak iz Toksikološkog zavoda mr. sc. Zdravko Lovrić koji kaže da MMS može biti opasan po život.

'Ljudski organizam kao i bilo koji drugi živi organizam uređeni je sustav koji funkcionira na principu kemijske ravnoteže. Ta ravnoteža vrlo je osjetljiva na vanjske podražaje. Unošenje stranih tvari, koje nisu uobičajene u metaboličkim ciklusima, mogu promijeniti tu ravnotežu i funkcioniranje organizma usmjeriti u neželjenom smjeru.

Posebice su opasni nekontrolirani unosi kemikalija koje su lako dostupne na tržištu, a čije djelovanje ili nije dovoljno ispitano ili se pokazalo da mogu izazvati štetne učinke. Jedna od takvih kemikalije je i natrijev klorit kojeg sadrži otopina pod nazivom Miracle Mineral Solution (MMS) i to čak u koncentraciji od 28 %.

Već sam natrijev klorit kod oralnog unosa može izazvati akutno otrovanje, a tijekom produljene ili ponavljane izloženosti može doći i do oštećenja organa.

Međutim još opasnija kemikalija je klorov dioksid koji nastaje u reakciji natrijevog klorita s kiselinama. Naime uz otopinu MMS obično je pakirana i citratna kiselina koja se dodaje u tu otopinu prije uporabe. Miješanjem natrijevog klorita i citratne kiseline stvara se klorov dioksid koji je vrlo jaki otrov. Nekontrolirana ingestija takve otopine vrlo lako može dovesti čak i do smrtnog ishoda, a posebice ako se unesu veće količine. Prema istraživanjima, provedenim prema pravilima dobre laboratorijske prakse, prvi negativni učinci mogu se javiti već kod doza manjih od desetak miligrama klorovog dioksida, a do letalnog ishoda kod odrasle osobe doći će kod primjene desetak grama. Učinci su uglavnom vezani uz promjene u krvnoj slici, a posebice u koštanoj srži.
Međutim kod dugotrajnog izlaganja već i kod manjih doza može doći do teških, vrlo često nepovratnih oštećenja u organizmu. A baš reakcijom natrijevog klorita i citratne kiseline klorov dioksid nastaje kroz dugi vremenski period, od preko deset sati.

Ponavljano izlaganje može dovesti i do drugih štetnih učinaka poput gubitka tjelesne mase, smanjena aktivnost štitnjače i nadbubrežne žlijezde, promjena mase jetre, sadržaju bilirubina i kolesterola, a na kraju i do smrtnog ishoda', upozorava Lovrić.

Glasovi razuma se brišu

Na sreću ne padaju baš svi olako na promociju čiji autori tvrde da je CD protokol do danas od autizma izliječio više od 200 djece.

Primjerice na Facebook grupi CD Protokol Hrvatska sve je više glasova razuma koje administratori revno brišu, no ipak ne dovoljno brzo da neki od njih ne bi preživjeli barem dan ili dva.

Kako se vidi na donjoj slici jedna žena jučer je postavila pitanje: Kojih 204 djece? Video, dokumente molim. Ja da sam sina izliječila od autizma čitav svijet bi za to znao, youtube, twitter, fb bili bi preplavljeni njegovim dokumentima i videima, ne bi mi trebala zatvorena grupa.

Druga komentatorica se na to nadovezala: Nažalost, nikada nećemo vidjeti ni video ni dokument jer ovo je sekta koja ubire pare preko ljudi, postavljala sam ja isto pitanje svim ovakvim sektašima i nikada nisam dobila odgovor, samo blokiranje, baniranje i sl. To je samo potvrda da su svi koji rade s CD protokolom prevaranti, monstrumi, ljudi bez grama morala jer ZARAĐUJU NOVAC NA BOLESNOJ DJECI!!!!!!!