PORUKA SINDIKATA:

'Izbjeglice nisu prijetnja Hrvatskoj, mi ćemo im pomoći'

18.12.2015 u 14:23

Bionic
Reading

Na konferenciji o upravljanju izbjegličkom krizom u Europi, održanoj u petak u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), poručeno je da izbjeglice nisu prijetnja, a sindikati im trebaju pomoći pri integraciji u europsko društvo

Predsjednik SSSH-a Mladen Novosel istaknuo je kako sindikati žele europskim političarima poslati poruku da moraju drugačije gledati na problem egzodusa izbjeglica s Bliskog istoka, koji preko balkanske i nekih drugih ruta traže put u bolji život u zapadnim zemljama, znajući da Hrvatska nije obećana zemlja, no hrvatski su im građani spremno pružali pomoć.

Potrebno više solidarnosti na razini EU

Na razini EU-a treba biti viša razina solidarnosti, a države s većom ekonomskom snagom, koje mogu otvarati radna mjesta na kojima bi te izbjeglice mogle raditi, trebale bi se daleko više uključiti u rješavanje problema. Hrvatska, nažalost, nema posla i radnih mjesta, već nezaposlenost od 20 posto, pa bi vrlo teško bilo integrirati te ljude, naglasio je Novosel.

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever izrazio je nezadovoljstvo načinom i sporošću donošenja odluka u EU-u, kao i time što se EU-ove odluke u nekim zemljama članicama ne primjenjuju. Razapinjanje žice i zatvaranje granica pokazuju do koje je mjere zapravo krhka EU kada je riječ o konkretnim problemima, smatra on.

Sindikalna je obveza štititi migrante

Izbjegličkoj je krizi prethodila gospodarska i socijalna kriza, a migranti su već tada dobivali lošije i slabije plaćene poslove, a sindikalna je obveza da se stave u zaštitu tih ljudi i traže jednakopravnost u sustavu rada, odnosno istu plaću za isti rad, kazao je Sever.

Poslodavci su u velikoj mjeri koristili krizu i tešku situaciju kako bi rušili cijenu rada, radnička i socijalna prava, a to se sada diže na višu razinu dolaskom migranata, te predstavlja mogući udar na ljudsku i radničku solidarnost, upozorio je. Sever kaže da treba preokrenuti politiku i novac iz europskih fondova usmjeriti u zajedničke socijalne programe, kako bi se pomoglo integraciji migranata.

Glavni tajnik Europske konfederacije sindikata (ETUC) Luca Vinsenti upozorio je da se više od dva milijuna izbjeglica nalazi u kampu u Turskoj dodajući kako nije točno da se za te ljude ne može naći rješenje i da Europa nije sposobna dati im posao i omogućiti integraciju.

Sebično postupanje Slovačke i Slovenije

Treba naći prave omjere za svaku pojedinu zemlju za prihvat izbjeglica, ali mnoge to odbijaju i u takvim uvjetima nije lako naći rješenje, kazao je Vinsenti dodavši kako je teško prihvatiti takvo sebično postupanje.

Imamo primjere da pojedine zemlje, poput Slovačke i Slovenije, odbijaju sredstva iz strukturnih fondova Europske unije, a time i obavezu da zadrže izbjeglice na svojem teritoriju. Takvo ponašanje pokazuje ružnu i neprihvatljivu sliku prema ostatku svijeta, poručio je Vinsenti. Troškovi neintegriranja izbjeglica svakim se danom višestruko povećavaju, jer oni odlaze u ilegalu, na crno tržište, dodao je.

Predsjednik ETUC-a Rudy de Leeuw naglasio je važnost poštivanja ljudskih prava i dodao kako bez integracije izbjeglica neće biti moguće riješiti taj problem.