'komunjarski kadet'

Izbačen s prestižne vojne akademije jer je veličao komunizam

20.06.2018 u 18:41

Bionic
Reading

Nakon što je na društvenim mrežama objavio svoje fotografije na kojima je veličao komunizam nekadašnji kadet prestižne vojne akademije West Point izbačen je iz američke vojske

Poručnik Spenser Rapone je, naime, na Twitteru objavio fotografije sa svečane dodjela diploma u svibnju 2016. godine, na kojima je vidljivo kako ispod odore nosi majicu s likom argentinsko-kubanskog marksističkog revolucionara Che Guevare, dok je unutar časničke kape nalijepio natpis 'komunizam će pobijediti'. Na drugim pak fotografijama poručnik je ispred spomenika diplomanata s West Pointa poginulim u Afganistanu pozirao u majici sa socijalističkim obilježjima.

Raponeove fotografije objavljene godinu dana nakon diplomiranja privukle su pažnju njegovih nadređenih u 10. planinskoj diviziji pa je 'komunjarski kadet', kako su ga prozvale kolege, nakon učestalih prijetnji smrću sam zatražio otpust iz vojske.

26-godišnji, sada već bivši časnik otpušten je iz vojske u ponedjeljak, a u pojašnjenju stoji kako je odluka donesena zbog 'ponašanja nedostojna jednog časnika'. Vojni istražitelji su tijekom istrage ustanovili kako je Rapone na društvenim mrežama učestalo propagirao socijalističku revoluciju i podcjenjivao nadređene časnike.

Nakon što je otpušten iz vojske Rapone nije prestao s provokacijama te je pozirao ispred matične baze Fort Drum s podignutim srednjim prstom, uz pojašnjenje kako je to njegov 'posljednji pozdrav'.

>>> [VIDEO] Kako se Krstičević našao uz bok generalu Pattonu, ali i predsjedniku Egipta Al Sisiju

'Smatram se revolucionarnim socijalistom. Ohrabrujem sve vojnike koji imaju savjest položiti oružje i pridružiti mi se kako bi prestali služiti imperijalističkim agentima', poručio je Rapone, kazavši i kako su njegove simpatije prema komunizmu narasle tijekom njegovog služenja u Afganistanu.

Inače, Rapone je primljen u prestižnu vojnu akademiju nakon povratka iz Afganistana, gdje je ocijenjen kao dobar vojnik.

Na objavljivanje fotografija sa svečane dodjele diploma Raponea je, kako je sam priznao, potaknula solidarnost prema Colinu Kaepernicku, igraču američkog nogometa koji je u znak borbe protiv rasizma odlučio svako intoniranje himne popratiti klečanjem.

>>> Novi Trumpov savjetnik vojničina je koja ne poštuje autoritete

Reagirala je i vojna akademija koja je u svojem priopćenju naglasila kako Raponeovi potezi 'nikako ne odražavaju vrijednosti West Pointa ni američke vojske'. Za Raponeov otpust zalagao se i floridski republikanski senator Marco Rubio, naglasivši kako je bivši časnik 'iskazivao simpatije prema neprijateljima Sjedinjenih Država'.

  • +6
Primanje Krstičevića u Kuću slavnih američke Ratne škole Izvor: Licencirane fotografije / Autor: U.S. Army War College

Prema najavama vojne akademije, Rapone će morati platiti svoje školovanje na West Pointu, koje je kao afganistanski veteran imao besplatno, ali od svojih uvjerenja ne odustaje te će već idućeg mjeseca biti jedan od počasnih gostiju na skupu socijalista u Chicagu.