HEROJ, ALI I KRITIČAR

Novi Trumpov savjetnik vojničina je koja ne poštuje autoritete

21.02.2017 u 16:00

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump izabrao je sinoć za svojeg novog savjetnika za nacionalnu sigurnost, general-pukovnika Herberta Raymonda McMastera, koji u vojnim krugovima slovi kao cijenjeni vojni taktičar i strateg. McMaster je višestruko odlikovani veteran nekoliko američkih ratnih kampanja, no zbog problema s autoritetom, analitičari mu ne predviđaju svijetlu budućnost u Bijeloj kući koja ne trpi kritike i dovođenje u pitanje cjelokupnog sustava

McMaster je diplomirao na prestižnoj vojnoj akademiji West Point, a uz doktorat iz američke nacionalne povijesti sa Sveučilišta Sjeverne Karoline autor je utjecajne knjige 'Zanemarivanje dužnosti', u kojoj je oštro kritizirao vojno i političko vodstvo zemlje zbog lošeg vođenja tijekom Vijetnamskog rata. Unatoč kritikama, ta je knjiga na popisu obavezne literature za visoke časnike marinskog korpusa

Vojnička mu je karijera besprijekorna te je postao poznat nakon što je u Prvom zaljevskom ratu odlikovan Srebrnom zvijezdom kao zapovjednik malobrojne postrojbe 2. konjaničke pukovnije američke kopnene vojske uništio znatno snažnije snage elitne iračke Republikanske garde 1991. Okršaj se zbio na mjestu zvanom 73 Istočno, po koordinatama na karti. Taj se okršaj smatra najvećom tenkovskom bitkom nakon Drugog svjetskog rata budući da je McMaster kao zapovjednik postrojbe od devet tenkova uništio više od osamdeset iračkih tenkova bez gubitaka.

Pored Prvog zaljevskog rata, McMaster je aktivno sudjelovao i u Drugom zaljevskom ratu te u Afganistanu, a pored brojnih odlikovanja novi Trumpov savjetnik nositelj je i Purpurnog srca, najstarijeg američkog vojnog odličja koje se dodjeljuje ranjenima ili ubijenima u bitkama.

McMaster, podsjetimo, zamijenio je Michaela Flynna, umirovljenog general-pukovnika kopnene vojske koji je otpušten kao savjetnik za nacionalnu sigurnost prošlog tjedna nakon što su procurila izvješća kako je obmanuo potpredsjednika Mikea Pencea o razgovorima s ruskim veleposlanikom o američkim sankcijama prije Trumpove inauguracije.