84. GODIŠNJICA ROĐENJA

Što danas simbolizira Che Guevara?

14.06.2012 u 13:42

Bionic
Reading

Na današnji dan prije 84 godine rođen je Ernesto Guevara, svjetski poznat pod nadimkom Che, koji se ubraja među najutjecajnije političke ličnosti 20. stoljeća, podjednako zahvaljujući svojim revolucionarnim uspjesima, kao i velikim promašajima

Da je Che Guevara 1967. u prašumi Bolivije uza sebe imao onoliko ljudi koliko danas na svijetu nosi majice s njegovim likom, velike su šanse da bi revolucija koju je najslavniji suvremeni revolucionar pokušao pokrenuti završila uspjehom.

No u stvarnosti se Che mjesecima potucao 'po šumama i gorama' sa sve manjim brojem vojnika pa ne iznenađuje to da su ga agenti CIA-e i bolivijskog režima uhvatili i smaknuli. Tako je 9. studenog 1967, kada je Che Guevara ubijen, nastao mit koji i danas živi kao jedan od najpotentnijih kapitalističkih simbola komunističke, mladenačke pobune – koliko god to ironično bilo.

Čovjek koje je postao mit rođen je 14. lipnja 1928. u dobrostojećoj argentinskoj obitelji koja je doduše imala lijeva politička uvjerenja, ali ne i revolucionarne inklinacije. Mladi Ernesto je patio od astme i mnogo čitao, a kao mladić i student medicine krenuo je s prijateljem na dugo putovanje motociklom, na kojem je svjedočio siromaštvu koje je tada vladalo Južnom Amerikom. Che Guevara je to iskustvo kasnije opisao u 'Motociklističkim dnevnicima', u kojima je objasnio i rađanje svoje revolucionarne svijesti.

Nakon godina raznih pokušaja, koji uključuju boravak u Gvatemali i ponajviše u Meksiku, Che je konačno svoj revolucionarni san ostvario s Fidelom Castrom na Kubi 1960. godine.

Che se već tada razvio u karizmatičnog gerilskog borca i vođu, istaknuvši se i po beskrupuloznom fanatizmu u postizanju revolucionarno-komunističkih ciljeva. Kao i svaki čovjek koji postane mit, Che je do te pozicije došao i preko leševa mnogih, što je njegovim kritičarima uvijek služilo kao argument protiv. Iako se već napisalo mnogo novinskih članaka i nekoliko knjiga koje uvjerljivo dekonstruiraju mit o Guevari, bacajući svjetlo na njegovu bešćutnost, njegova simbolička vrijednost je ostala nepromijenjena.

S druge strane, slika Che Guevare na majici ili na zidu sobe ne znači da će ta mlada osoba sutra krenuti bacati bombe i rušiti ustavni poredak, nego da tek osjeća ne baš definirani bunt protiv sustava koji očito umiruje majica s ikoničkim likom mrtvog revolucionara. U povodu 84. godišnjice njegova rođenja zato se može bez sumnje zaključiti da Che Guevara i danas ima veliko simboličko značenje te se i zapitati - a kakvo zapravo?

Che Guevara u UN-u 1964.