U IZDANJU WEST POINTA

Rusi ismijali novi priručnik u stripu američke vojske o mogućem Trećem svjetskom ratu

29.03.2018 u 17:59

Bionic
Reading

Kibernetički institut američke Vojne akademije West Point objavio je ovih dana priručnik u obliku stripa u kojem snage NATO-a gube u sukobu s Rusijom

Ilustrirani priručnik izdan je za potrebe američke vojske kako bi ih potaknuo na razmišljanja o ratovima u budućnosti te o tome kako točno treba voditi pripreme za potencijalne sukobe, a besplatno se može preuzeti na internetskim stranicama instituta.

Prema scenariju stripa, 2027. godine Rumunjska i Moldavija se odlučuju na ujedinjenje, što ugrožava Rusiju, s tim da upravo u to vrijeme NATO i ruska vojska održavaju vojne vježbe svatko sa svoje strane granice. Kako napetosti rastu, pojedine postrojbe odstupaju od unaprijed dogovorenog akcijskog plana pa u borbu stupaju roboti, čime započinje otvoreni sukob širih razmjera.

Bitka se, kako stoji u scenariju stripa, odvija vrlo brzo jer Rusija ima mogućnost vođenja visokotehnološkog rata. Moskva, naime, započinje kibernetički napad kojim uništava protivničko bespilotno naoružanje, nakon čega udara na oklopne postrojbe Sjevernoatlantskog saveza. Nadalje, ruske snage zauzimaju američkih konzulat u jednom od osvojenih gradova.

'Naša misija je spriječiti strateška iznenađenja za vojsku', pojasnila je zamjenica Istraživačkog odjela Kibernetičkog instituta američke vojske, pukovnica Natalie Vanetta.

Prema njezinim riječima, ovaj nesvakidašnji priručnik je namijenjen svim pripadnicima američke vojske, uz Vanettin dodatak kako stripovi pomažu vojnicima da 'u velikoj mjeri shvate nerazumljive stvari'.

  • +14
Američka vojska Izvor: US Army / Autor: Sgt. Ken Scar

Očekivano, novi priručnik analizirali su i ruski vojni stručnjaci, među kojima i Aleksej Leonkov, jedan od novinara i urednika ruskog specijaliziranog časopisa Arsenal domovine.

'Razina priručnika ponajviše govori o razini vojnika koji trenutno služe u američkoj i vojskama članicama NATO-a. Obeshrabruje činjenica da, dok se naše vojne vježbe uvijek izvode protiv uvjetnog ili vjerojatnog protivnika, Amerikanci i pojedine zemlje Sjevernoatlantskog saveza sebi dozvoljavaju konkretnije stvari. Točnije, oni konkretno ukazuju na Rusiju ili Sjevernu Koreju', izjavio je Leonkov za televiziju RT.

Vojni analitičari je, također, kazao kako se ovakvim pristupom vojnici ne mogu obučavati realnim vještinama i strategijama.

  • +2
Ruski strateški nosač raketa Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Ukoliko misle da će takvim primitivnim udžbenicima uspjeti pripremiti vojsku, onda je to ujedno komično i tragično. Radi se o razini američke kompetentnosti koja je poprilično opala. Sjedinjene Države, naime, doživljavaju mogući sukob kao laganu šetnju ili crtani film', zaključio je ruski vojni analitičar.