ZAJEDNIČKA NASTOJANJA

Izaslanik pape Franje imao 'srdačne' razgovore u Kini oko Ukrajine

14.09.2023 u 20:19

Bionic
Reading

Izaslanik pape Franje, kardinal Matteo Zuppi, održao je "otvorene i srdačne" razgovore u Pekingu s dužnosnikom kineske vlade o potrebi pronalaska načina za mir u Ukrajini, objavio je Vatikan u četvrtak

Sastavši se s Lijem Huijem, posebnim kineskim izaslanikom za euroazjska pitanja, talijanski kardinal također je iznio pitanje sigurnosti hrane i blokiranog izvoza žitarica iz Ukrajine. Sastanak, koji se "dogodio u otvorenoj i srdačnoj atmosferi, bio je posvećen ratu u Ukrajini i njegovim dramatičnim posljedicama", priopćeno je.

Dvije strane podvukle su "potrebu zajedničkih nastojanja za poticanjem dijaloga i pronalaska puteva koji će dovesti do mira", dodao je Vatikan.

Otkad su ruske snage ušle u Ukrajinu u veljači 2022. godine, Kina nije kritizirala Moskvu, iako je iznova pozivala na prekid vatre i političko rješenje krize.

Prije svoje misije u Pekingu, Zuppi je posjetio Kijev i Moskvu u lipnju, a Washington u srpnju, u sklopu zasad neuspješnih nastojanja Svete Stolice da dovede Ukrajinu i Rusiju bliže pregovaračkom stolu.

Kineska spremnost za pregovorima s papinskim izaslanikom značajan je iskorak, s obzirom na komplicirane odnose Pekinga i Vatikana.Vatikan ima bilateralne odnose s Tajvanom, ali ne i s Kinom koja otok smatra sastavnim dijelom svoga teritorija.

Vatikan je jedina država u Europi koja priznaje Taipei.

Odnosi Vatikana i Kine također su zategnuti zbog nesuglasica po pitanju imenovanja biskupa u Kini. Vatikan se žali da je Peking imenovao biskupe jednostrano i to nekoliko puta te je time prekršio ključni sporazum iz 2018. godine.