parlamentarna demokracija

Izabran novi kralj Malezije

27.10.2023 u 09:00

Bionic
Reading

Malezijske kraljevske obitelji izabrale su uglednog i moćnog sultana Ibrahima Sultana Iskandara iz južne države Johor za novog kralja zemlje

Kralj ima uglavnom ceremonijalnu ulogu u Maleziji, ali je monarhija posljednjih godina utjecajnija zbog dugotrajne političke nestabilnosti koja je nagnala sadašnjeg kralja da koristi rijetko korištene diskrecijske ovlasti.

Malezija ima jedinstveni sustav u kojem se čelnici njezinih devet kraljevskih obitelji izmjenjuju na prijestolju, a kralj se bira na mandat od pet godina. Ta država jugoistočne Azije je parlamentarna demokracija, s monarhom na čelu države.

Sultan Ibrahim preuzet će dužnost od trenutnog kralja Al-Sultana Abdullaha 31. siječnja 2024., rekao je čuvar vladarskog pečata u izjavi objavljenoj u petak.

Za razliku od drugih tradicionalnih malezijskih vladara, sultan Ibrahim otvoreno je govorio o politici i rekao je da ima dobar odnos s premijerom Anwarom Ibrahimom.

Sultan, za kojeg se zna da ima veliku zbirku luksuznih automobila i motocikala, ima široke poslovne interese od nekretnina do rudarstva.

Kralj Al-Sultan imao je neobično aktivnu ulogu u malezijskoj politici, birajući zadnja tri premijera.

Savezni ustav daje monarhu samo nekoliko diskrecijskih ovlasti, pri čemu se od kralja uglavnom zahtijeva da djeluje prema savjetu premijera i vlade.

Također dopušta kralju da imenuje premijera za kojeg vjeruje da ima parlamentarnu većinu, što je ovlast koja se nikada nije koristila do 2020., budući da se premijer obično bira putem izbora.

Kralj Al-Sultan koristio je te ovlasti tijekom razdoblja političke nestabilnosti izazvane porazom Ujedinjene malezijske nacionalne organizacije (UMNO), koja je neprekidno upravljala Malezijom od neovisnosti do 2018.

Kralj također ima ovlasti pomilovati osuđene osobe. Godine 2018. Al-Sultanov prethodnik, sultan Muhammad V., pomilovao je Anwara, koji je tada bio zatvoren zbog optužbi za sodomiju i korupciju za koje kaže da su bile politički motivirane.

Bivši premijer Najib Razak, zatvoren prošle godine zbog presude za korupciju povezane sa skandalom oko državnog fonda 1MDB, podnio je zahtjev za kraljevsko pomilovanje, zahtjev koji bi novi kralj mogao razmotriti.