POLICIJA ISTRAŽUJE

Iza masakra u Francuskoj stoje neonacisti?

20.03.2012 u 15:00

Bionic
Reading

Napadač na židovsku školu u Toulouseu nosio je kameru oko vrata, tvrdi francuski ministar unutarnjih poslova Claude Gueant. Upitan je li napadač snimio krvave scene, Gueant je odgovorio: 'To možemo samo pretpostaviti', piše britanski The Telegraph. CNN javlja da francuska policija istražuje neonaciste kao potencijalno osumnjičene

Claude Gueant je rekao da policija ne zna identitet čovjeka odgovornog za smrtonosni napad na židovsku školu, ali je citirao svjedoka koji je rekao da je nosio kameru.

U utorak će vlasti provjeriti internet da vide je li ubojica možda svoj krvavi pohod postavio online, ali još nisu pronašle nikakve tragove.

Zbog napadača, koji je pobjegao na motociklu i koji je još uvijek na slobodi, policija je pojačala nadzor u gradu od milijun ljudi u jugozapadnoj Francuskoj. Predsjednik Nicolas Sarkozy je izjavio kako sve upućuje na to da su ta ubojstva i ubojstva u dva napada prošlog tjedna, kada su žrtve bile vojnici, jedan s Kariba i dvojica muslimanskog podrijetla, bila rasistički motivirana.

Prema posljednjim informacijama oko 250 istražitelja pokušava dokučiti tko je odgovoran: islamisti ili ekstremna desnica.

Tri vojnika koja su bila protjerana iz vojske 2008. zbog neonacističkih aktivnosti su oslobođena sumnje. Inače su bili članovi iste regimente padobranaca u Montaubanu kao i vojnici poginuli u napadima 11. i 15. ožujka, javlja BBC.

U jučerašnjem napadu su ubijene četiri osobe, od čega troje djece. Svi poginuli su imali dvostruko, francusko-izraelsko državljanstvo, i bit će pokopani u Izraelu, rekli su iz izraelskog ministarstva vanjskih poslova, javlja BBC.

U istom napadu je teško ozlijeđen 17-godišnji mladić.

U početku je ubojica koristio 9-milimetarski pištolj, ali kada se zaglavio, prebacio se na pištolj kalibra .45.

Policija kaže kako su pištoljem kalibra .45 ubijena i trojica vojnika u dvije odvojene pucnjave u Toulouseu i obližnjem Montaubanu prošlog tjedna.

Iz navedenog se vidi da ubojica očito voli oružje. Sumnja se da se radi ili o neonacistu ili bivšem vojniku ili članu kriminalnog podzemlja koji mrzi sve manjine. Neki su otišli i dalje te su indirektno uprli prstom u predsjednika Sarkozyja zbog njegovih nedavnih ispada oko osjetljivih pitanja koja se tiču vjerskih manjina. Ta taktika, kažu, daje kredibilitet ekstremnoj desnici i 'delegitimizira' muslimansku i židovsku zajednicu, piše BBC.

Očevid u Toulouseu