crnomorske luke

Iz Ukrajine isplovilo ukupno 27 brodova sa žitom

20.08.2022 u 10:33

Bionic
Reading

Još dva broda sa žitom napustila su ukrajinsku luku Čornomorsk, priopćilo je u subotu tursko ministarstvo obrane, čime se ukupan broj brodova koji su isplovili iz ukrajinskih crnomorskih luka prema ugovoru o izvozu žita uz posredovanje UN-a popeo na 27

Zumrut Ana i MV Ocean S, kojima je dopušten polazak 20. kolovoza, natovareni su sa 6.300 tona suncokretova ulja i 25.000 tona pšenice, navodi se u priopćenju zajedničkog koordinacijskog centra uspostavljenog kako bi se omogućio siguran prolaz.

Uprava ukrajinskih morskih luka priopćila je u subotu da su tri ukrajinske morske luke počele ukrcavati hranu na sedam brodova, koji će potrošačima isporučiti 66.500 tona pšenice, kukuruza i suncokretova ulja.

Ukrajinski izvoz žitarica pao je od početka rata jer su crnomorske luke - vitalna ruta za isporuke - bile zatvorene, što je izazvalo porast globalnih cijena hrane i strah od nestašica u Africi i na Bliskom istoku.

Potkraj srpnja tri su crnomorske luke deblokirane prema sporazumu između Moskve i Kijeva, postignutom uz posredovanje Ujedinjenih naroda i Turske.

Uprava je na Facebooku objavila da su u luci Čornomorsku usidreni brodovi za rasuti teret Andan Toplak, Filyoz i Maranta, dok je luka Odesa započela utovar Ganosaya i Kubrosli Y.

Brod za rasuti teret Mohamad Y čeka svoj red, kao i tanker Foyle koji čeka u luci Pivdenji.

  • +2
Ukrajinske žitarice na brodu u Turskoj Izvor: EPA / Autor: ERDEM SAHIN

Uprava je rekla da će se hrana ukrajinskog porijekla isporučivati ​​u Francusku, Sudan, Tursku i Nizozemsku.

Ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov rekao je u petak da se u ukrajinskim crnomorskim lukama žitarice utovaruju u još deset teretnih brodova i pripremaju za otpremu.

Rekao je da je 25 brodova već otpremljeno iz triju ukrajinskih luka, sa 630.000 tona poljoprivrednih proizvoda.