'vip tretman'

Iz Udruge bolničkih liječnika oglasili se o 'liječenju moćnika preko veze': Nama je godinama muka od toga

21.07.2023 u 14:12

Bionic
Reading

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) rekla je u petak kako liječenje moćnika preko veze nije iznimka, već pravilo, vezano za polemike oko ministra Fuchsa koji je obavio pregled u bolnici preko reda, ocijenivši kako i liječnici moraju protestirati i poduzimati aktivnosti

Iz HUBOL-a su poručili kako je vrijeme da se svi - liječnici, zaposlenici zdravstva i građani, prestanemo praviti da "slon nije u sobi", jer je ondje već desetljećima. Pri tome su naveli kako je slon fenomen pod nazivom: "Imaš vezu?".

"U Hrvatskoj svi plaćamo obvezno zdravstveno osiguranje. Ali svim građanima zdravstvena usluga u stvarnosti nije jednako dostupna", istaknuli su.

Postoje oni koji čekaju mjesecima na pretragu i satima pred ambulantom, a postoji i "kasta moćnih" koja im poseban tretman u javnom zdravstvenom sustavu, dodali su, referirajući se na to što je ministar obrazovanja Radovan Fuchs nedavno uspješno i bez čekanja riješio svoj zdravstveni problem na hitnom bolničkom prijemu.

Iz HUBOL-a su naveli kako je slučaj ministra slika i prilika kako funkcionira sustav u odnosu na moćne političare te kako liječenje moćnika preko veze i preko reda nije iznimka, već pravilo.

"Nama liječnicima godinama je muka od toga. Nazove ravnatelj, šef klinike ili već netko moćan unutar sustava. I slijedi uvijek isti razgovor. Dolazi taj i taj glavonja, daj molim te riješi to što prije i bez čekanja. I mi pognemo glavu i rješavamo političara ili političarku", objasnili su.

Pri tome su naveli kako u sustavu kao što je javno zdravstvo, koji je vrlo hijerarhiziran i centraliziran, "nije uputno" previše dizati glavu niti postavljati pitanja zašto neki političar mora ići preko reda.

"Sustav nas tjera na takav modus operandi i ucjenjuje na različite načine. I sustav očekuje da o tome šutimo. Autocenzura je temelj ovakvog zdravstvenog sustava", upozorili su.

Smatraju kako su za prekoredno uguravanje političara krivi ravnatelji, šefovi, sustav i političari.

Iz HUBOL-a su poručili i kako kao liječnici traže dovoljno vremena za svakog pacijenta i poštivanje vremensko-kadrovskih normativa, micanje politike iz upravljanja zdravstvenim ustanovama, praćenje ishoda liječenja, modernizaciju specijalizacija, više transparentnosti i učinkovitosti u upravljanju sustavom.

No, ocijenili su kako ih političari ne doživljavaju ozbiljno jer je za njih sustav uređen pa ne vide potrebu da ga mijenjaju s obzirom na to da oni ne čekaju na pretrage.

Stoga su poručili kako se mora mijenjati odnos zdravstva spram "VIP tretmana" koji uključuje pretrage i preglede preko reda i preko veze.

"Zato i mi liječnici moramo protestirati na ulicama, a vjerojatno najesen poduzimati i druge aktivnosti. Jer bez našeg pritiska od promjena neće biti baš ništa", zaključili su iz HUBOL-a.